suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn cze 25, 2018 1:19 am

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 59 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Metromierz
Post: śr lut 13, 2008 11:39 am 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 30, 2006 1:09 pm
Posty: 3237
Lokalizacja: Gdynia
Tak sobie planuje dalsze doposażenie (czyt. wydatki :wink: ) i chodzi mi po głowie metromierz. Znalażlem nawet dwie oferty w allegro:
http://www.allegro.pl/item309406277_met ... froad.html
http://www.allegro.pl/item310070834_met ... d_4x4.html
Ten bez obudowy to trochę bez sensu...

Macie metromierze zamontowane? Jak z tym impulsatorem? Działa ten co w sklepiku:
http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/88/142.html
Może można gdzieś taniej dostać?

Chciałbym mieć metromierz ale średnio mam ochotę wydawać 700 zł na niego dlatego pytam co polecacie taniego.

_________________
Były użytkowik Vitary OR, były moderator, obecnie turystyczny autobus http://www.terracan.pl/viewtopic.php?f= ... 7&start=60


Na górę
 Tytuł: Re: Metromierz
Post: śr lut 13, 2008 12:12 pm 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 20, 2007 2:34 pm
Posty: 147
Lokalizacja: Rusiec k/Nadarzyna
Masmo pisze:
Znalażlem nawet dwie oferty w allegro:
http://www.allegro.pl/item309406277_met ... froad.html

Też planuje właśnie ten zakupić. I to pewnie na dniach
Masmo pisze:
... Jak z tym impulsatorem? ....


Gadałem z Guru - Sławkiem i bardzo mnie ucieszył .... bo ja nie potrzebuję impulsatora ... i jeśli Ty masz też wtrysk z kanady .... to pewnie też nie.

Wczoraj Sławek sprawdził jaki mam monowtrysk w Vitarce (ma być tpi ale nie japoński) i potwierdził, że czujnik prędkości znajduje sie u mnie z tyłu zegarów.... tak więc troszkę mniej kaski wyjdzie :D bo nie muszę tego ustrojstwa kupować.

Pozdrawiam

_________________
ResoR - Vitara '92 1.6 8v + LPG (Blos) - Już bez Vitary :(


Na górę
 Tytuł:
Post: śr lut 13, 2008 12:16 pm 
Offline
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz lip 15, 2007 6:49 pm
Posty: 1162
ten z pierwszego linka działa już w wielu autach.chłopaki w rmpst latają z takim metromierzem więc na wstrzący jest odporny :wink:
co do impulsatora - nie wiem jak jest w Vitarce, ale liczę że opiszesz jak już zamontujesz.

co do drugiego - jeśli dobrze kojarzę to kolega Wielik (wierzbik) z forum 4x4 cos tam mataczy przy tych metromierzach.
zapowiada się ciekawy temat, nawet bardzo :shock:

z tanich masz jeszcze to: www.metromierz.info - ale coś strona dziś nie robi :roll:

ja mam procara (roadmaster 2.0 chyba) i jestem zadowolony bardzo,ale nie ma już chyba sensu teraz wydawać tyle na metromierz nie używany w profesjonalnym sporcie - ja nie miałem wyboru, bo tańszy od procara był tylko licznik rowerowy :/
zastanawiam się tylko jeszcze nad tym http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/88/4860.html bo używałem i wiem że sprawdza się świetnie. i nad tym też bym się zastanowił na Twoim miejscu (możesz dokupić do metrimierza z pierwszego linku, w drugim masz w zestawie) - tym bardziej jak już zapniesz pilota w kubły to nie będzie łatwo trafić w mały przycisk reset ;)


Na górę
 Tytuł: Re: Metromierz
Post: śr lut 13, 2008 12:20 pm 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 30, 2006 1:09 pm
Posty: 3237
Lokalizacja: Gdynia
ResoR pisze:
Gadałem z Guru - Sławkiem i bardzo mnie ucieszył .... bo ja nie potrzebuję impulsatora ... i jeśli Ty masz też wtrysk z kanady .... to pewnie też nie.
Wczoraj Sławek sprawdził jaki mam monowtrysk w Vitarce (ma być tpi ale nie japoński) i potwierdził, że czujnik prędkości znajduje sie u mnie z tyłu zegarów.... tak więc troszkę mniej kaski wyjdzie :D bo nie muszę tego ustrojstwa kupować.

:shock: Cóż za miła wiadomość. Zdaj relację koniecznie :!:
czaykowski pisze:
ten z pierwszego linka działa już w wielu autach.chłopaki w rmpst latają z takim metromierzem więc na wstrzący jest odporny :wink
zastanawiam się tylko jeszcze nad tym http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/88/4860.html bo używałem i wiem że sprawdza się świetnie. i nad tym też bym się zastanowił na Twoim miejscu (możesz dokupić do metrimierza z pierwszego linku, w drugim masz w zestawie) - tym bardziej jak już zapniesz pilota w kubły to nie będzie łatwo trafić w mały przycisk reset ;)

To fajnie że ten tani z pierwszego linka działa dobrze. Reset faktycznie na kablu trzeba by zmotoać żeby mi piot na wyj...bach rękami machał.

_________________
Były użytkowik Vitary OR, były moderator, obecnie turystyczny autobus http://www.terracan.pl/viewtopic.php?f= ... 7&start=60


Na górę
 Tytuł:
Post: czw lut 14, 2008 8:20 pm 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 19, 2006 1:42 pm
Posty: 3112
Lokalizacja: warszawa
vitara z kanadyjskim i amerykanskim wtryskiem ma czujnik predkosci pojazdu podłanczamy sie tam z metromierzem i robi nawet ponoc lepiej bo bardziej dokładny ale ja tylko robiłem sekcje zwłok impulsatora z taxi :lol:

_________________
vitara jlx samurai nisan 160


Na górę
 Tytuł:
Post: sob lut 16, 2008 3:43 pm 
Offline
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lis 15, 2007 12:24 am
Posty: 519
Lokalizacja: Szamotuły
Mam Kanadyjczyka i tez zamierzam sie podłączyć do tego VSS mógłby ktoś napisać jak to wygląda i gdzie szukać ??

_________________
Sj 413 -> Vitara JLX 1.6 8v -> Discovery 2.5 TDI lift 2'


Na górę
 Tytuł:
Post: sob lut 16, 2008 3:46 pm 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 20, 2007 2:34 pm
Posty: 147
Lokalizacja: Rusiec k/Nadarzyna
Porobię fotki z montażu .. jak tylko będę miał chwilę aby sobie to podłączyć...

Pozdr

_________________
ResoR - Vitara '92 1.6 8v + LPG (Blos) - Już bez Vitary :(


Na górę
 Tytuł:
Post: sob lut 16, 2008 3:48 pm 
Offline
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lis 15, 2007 12:24 am
Posty: 519
Lokalizacja: Szamotuły
ResoR pisze:
Porobię fotki z montażu .. jak tylko będę miał chwilę aby sobie to podłączyć...

Pozdr


bede wdzieczny :D

_________________
Sj 413 -> Vitara JLX 1.6 8v -> Discovery 2.5 TDI lift 2'


Na górę
 Tytuł:
Post: sob lut 23, 2008 12:03 am 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 20, 2007 2:34 pm
Posty: 147
Lokalizacja: Rusiec k/Nadarzyna
Metromierz zamontowany :)
Tak jak obiecałem mały opis i parę fotek:

Sam metromierz kilka dni wcześniej podłączyłem do zasilania ... wpiąłem go w przewody gniazda zapalniczki ponieważ chciałem aby po włączeniu stacyjki włączało się urzącho.....no ale do rzeczy:

Na dzień dobry rozbieramy osłonę zegarów .. cztery śrubki (dwie na górze, dwie pod zegarami)

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929140019067666]Obrazek
[/url]

Następnie znowu cztery śrubki odkręcamy .. już aby zdjąć zegary .. takie srebrne po bokach zegarów.

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929191558675234]Obrazek
[/url]

U mnie linka prędkościomierza sama spadła po tym jak zacząłem wyciągać zegary ..z tyłu odpinamy dwie wtyki i już możemy pooglądać Vitarowe zegary od drugiej strony:

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929238803315506]Obrazek
[/url]

Jak się okazało to co mówił mi Sławek i pokazywał odbiegało niestety od tego co ja zobaczyłem w mojej Vitce .. miały być dwie śrubki po prawej od linki a była jedna ... :(
Szybki telefon do Sławka (hihihi - nawet MMS'a posłałem) ... podyskutowaliśmy troszkę i stanęło na tym że prawdopodobnie śrubka która nas interesuje znajduje się z lewej strony linki prędkościomierza. Ta oznaczona RSW ...

Miernik do ręki , wiertarka do gniazda linki i pomiary.
Suma sumarum wyszło, że napięcie po włączeniu stacyjki na śrubce jest 4,5 V - czyli około 5 V .. a nie jak miało być 12V. Na szczęście twórca i sprzedawca w jednym metromierza zapewnił mnie że impulsy urządzenie odbiera w dużym zakresie napięcia ...

Kolejny test ... podłączyłem do kabelka sygnału metromierza śrubkę RSW i dawaj wiertarą kręcić ... o dziwo zadziałało .. coś tam sie naliczało ...

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929337587563346]Obrazek
[/url]

Prześledziłem ścieżki i wpiąłem się w przewód idący z większej wtyki ..a dokładnie o nr 2:

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929376242269026]Obrazek
[/url]

Teraz to już tylko złożyć zegary spowrotem .. polutować kabelek sygnałowy z metromierza z naszym wpiętym w instalację. I możemy przejść do przykręcania urządzenia.

Jak zobaczycie na fotkach zamontowałem go nad schowkiem. Minus tego rozwiązania jest taki, że prawa śrubka mocująca metromierz jest przykręcona do takiej twardej gąbki, nie ma tam kawałka plastku ... z lewej natomiast jest przykręcona do plastiku konsoli .....
Mimo, że to jest gąbka to i tak trzyma się mocno.

Wyciąłem następnie szparkę na kabel:

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929436371811186]Obrazek
[/url]

Jak pewnie zauważycie zacząłem w innym miejscu ale się rozmyśliłem i zmieniłem lokum na kabelek. Mimo to i tak przy zamkniętym schowku nic nie widać:

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929513681222530]Obrazek
[/url]

A tak to już wygląda w całej okazałości:

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929603875535778]Obrazek
[/url]

Jak widać Voltomierz też działa. :D

[url=http://picasaweb.google.pl/resorak/20080222VitaraMontaMetromierza/photo#5169929659710110642]Obrazek
[/url]

Przyznam się bez bicia, że jeszcze nie sprawdziłem czy metry się kręcą po zmontowaniu tego wszystkiego do kupy .... ale dlaczego miało by nie działać ... :roll:

Teraz to już tylko kalibracja i wsio ..... :D


Pozdrawiam
ResoR

_________________
ResoR - Vitara '92 1.6 8v + LPG (Blos) - Już bez Vitary :(


Na górę
 Tytuł:
Post: ndz lut 24, 2008 3:33 pm 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 20, 2007 2:34 pm
Posty: 147
Lokalizacja: Rusiec k/Nadarzyna
Już po kalibracji .. wszystko działa .:)

ResoR

_________________
ResoR - Vitara '92 1.6 8v + LPG (Blos) - Już bez Vitary :(


Na górę
 Tytuł:
Post: ndz lut 24, 2008 11:14 pm 
Offline
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lis 15, 2007 12:24 am
Posty: 519
Lokalizacja: Szamotuły
ResoR pisze:
Już po kalibracji .. wszystko działa .:)

ResoR


No ladnie Ci to wyszlo :D

_________________
Sj 413 -> Vitara JLX 1.6 8v -> Discovery 2.5 TDI lift 2'


Na górę
 Tytuł:
Post: ndz lut 24, 2008 11:50 pm 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn paź 30, 2006 1:09 pm
Posty: 3237
Lokalizacja: Gdynia
ResoR pisze:
Już po kalibracji .. wszystko działa .:)

ResoR


Suuuuuuuuuuuuuper :!:
Kupuje :!:

_________________
Były użytkowik Vitary OR, były moderator, obecnie turystyczny autobus http://www.terracan.pl/viewtopic.php?f= ... 7&start=60


Na górę
 Tytuł:
Post: pn lut 25, 2008 10:04 am 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 20, 2007 2:34 pm
Posty: 147
Lokalizacja: Rusiec k/Nadarzyna
Dzięki..

Jedynie prędkość chwilowa szaleje .... ale nie jest mi potrzebna.

.. domyślam się że jest to wina dużej ilości impulsów .. jak wspominał Sławek.

Wyświetlacz odświeża się tak szybko, że ciągle jest 88 :D ..

średnia prędkość drogi i odcinka jest w porządeczku.

ResoR

_________________
ResoR - Vitara '92 1.6 8v + LPG (Blos) - Już bez Vitary :(


Na górę
 Tytuł:
Post: sob kwie 05, 2008 9:10 pm 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 21, 2006 2:28 pm
Posty: 382
Lokalizacja: Gdynia
Przed chwilą zamontowaliśmy z @Rybą u mnie metromierz według Twojej świetnej instrukcji.Zasilanie wziąłem z jakiegoś wolnego przewodu który został po Helmucie w oklicach zapalniczki.
Jeśli chodzi o impulsy to wyglądało to dokładnie tak jak u Ciebie.(chodzi o śróbkę RSW)więc jest to chyba prawidłowość w Vitarach.

Jeszcze dokładnie nie skalibrowany bo słupki p[rzy drodze kłamią ale jutro będzie grało.
Dzięki za rzeczowy i przejrzysty opis Resorze :D

_________________
terenowy ambulans


Na górę
 Tytuł:
Post: sob kwie 05, 2008 9:45 pm 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw gru 20, 2007 2:34 pm
Posty: 147
Lokalizacja: Rusiec k/Nadarzyna
a nie ma sprawy ..... cieszę się, że komuś się przydał mój opis. :D

... za to mam mały nie dokuczliwy problem.....

check engine zaczął mi sie zapalać i sypie błędem czujnika prędkości ...
.. zastanawiam się czy ten metromierz coś nie sieje czy tam indukuje, że sterownik to odbiera jako błąd ....

.. wszystko działa jak należy .. tyle, że świeci się kontrolka ... muszę coś wymyślić .....

ResoR

_________________
ResoR - Vitara '92 1.6 8v + LPG (Blos) - Już bez Vitary :(


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 59 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl