suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn lip 07, 2025 10:12 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
Moderator

Silnik: H27A
Model: GV XL7
Rok prod.: 2003
STT były szeroko opisane na dużym forumie.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Oki dzięki, poszukam.

Może ktoś miał taką oponę na suzuce :?:
225/75/16 nie powinna obcierać przy lifcie 2' :?:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Ja mam zamiennie 225/75 mt i 235/70 zimówki. Lift +2 cale. Jedyne co to trochę o ramę przy max skręcie przytrze ( ale minimalnie ).

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Jak zamówiłem opony AT3 to przysłali mi STT MAXX, wymacałem, wyoglądałem - no zajefajne, całą noc nie spałem, ale jednak zdrowy rozsądek wygrał i odesłałem.

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

GV to chyba nie pierwsza terenówka jaką masz, wspominałeś coś o Toyocie. Może zastanów się do jakich celów chcesz wykorzystywać swojego Gvoździa. Zmotać możesz dużo rzeczy a to nie zawsze jest potrzebne gdyż seria jest wystarczająca jeżeli chodzi o potrzeby.

Wsadziłem sprężyny Old Man Emu +30mm z tyłu żeby opony nie tarły o nadkola jak ruszam na ryby samochodem pełnym sprzętu. Niestety w Intercarsie wycofują się z OME i amory wylądowały Monroe Adventure od XL7(dłuższe od serii o 30mm). Amory i sprężyny na przód jeszcze leżą w pudełkach i specjalnie się nie spieszę żeby je założyć(to już komplet OME). Przednie koła bardzo minimalnie trą o nadkola przy pełnym skręcie kół w czasie cofania. Zobaczymy po pierwszym wyjeździe nad rzekę czy zmobilizuję się do zmiany zawieszenia z przodu. Auto wygląda trochę jak seryjne XL7 z lekko podniesionym tyłem. Dołożyłem dystanse kół (30mm takie akurat miałem) żeby przednie opony nie tarły o ramę i koła wyciągnąć trochę na zewnątrz. Zainwestowałem w opony z białymi napisami to powinno być je widać :) W końcu GV to terenówka a nie suv.
Pomijając kwestie estetyczne opony nie dobijają nawet jak do tyłu wrzuciłem 130kg z pełnymi zbiornikami benzyny i lpg a minimalne tarcie o nadkola z przodu może poczekać na lift.
Wyższe zawieszenie to oczywiście nie same plusy. Auto robi się mniej stabilne ma to negatywy wpływ na prowadzenie na asfalcie.

Od razu planowałem dwa komplety kół. Jedne do jazdy na co dzień drugie do jazdy nad wodę. Lubię jeździć na "nożach do pizzy" czyli wąskie a wysokie opony. MT 205/80r16 i AT 215/70r16(może 75 jutro sprawdzę bo nie jestem pewien). Jak wszystko ma to swoje plusy i minusy. Na asfalcie pomiędzy 215 a 235 na których kupiłem auto nie specjalnie jest różnica w przyczepności. Za mała moc do przeniesienia żeby miała wpływ. A na mokrej nawierzchni szersze opony mają więcej wody do odprowadzenia więc szybciej wpadają w aquaplaning. Wyższa opona na asfalcie to na pewno gorsze prowadzenie jednak to nie jest auto do rozwijania zbyt dużych prędkości więc wyższy profil rekompensuje większym komfortem. (OME z tyłu jest twardsze niż seria, amortyzatory Monroe Adventure też ale seria była sprawna na poziomie 50%)
Szerokie opony rozkładają masę auta na większą powierzchnię styku i powodują, że nie zapada się ono w grząskim terenie. Wąskie działają odwrotnie, ale czasem skoncentrowany nacisk jest wskazany dla lepszej przyczepności. Tam gdzie używam swojego auta lepiej sprawdzają się wąskie. Eksperymentowałem trochę z ciśnieniami i wolę wąskie, zawsze mogę sobie upuścić powietrza i poszukać przyczepności. Wiem, że to wyjątkowo rzadka sytuacja w moim przypadku. Niestety trzeba wozić pompkę lub kompresor i czasem ubabrać się błotem.
Wyższe opony to większe obciążenia dla łożysk, półosi, skrzyni biegów czy silnika.
Koła to też element estetyczny mnie jest to obojętne ale każdemu według potrzeb.

Chciał bym w przyszłości spróbować jazdy z blokowanymi mostami. Na pewno nie zamontuje snorkela, miałem w Vitarce pękł w lesie, nigdy się nie przydał a dziura w błotniku została. Chociaż nigdy nie mów nigdy...

Moja filozofia przygotowania GV nie musi Ci odpowiadać. Wszystkie modyfikacje dostosowuje dość precyzyjnie do indywidualnych potrzeb. Doświadczenie zdobyte przy 4 letnim użytkowaniu longa(którego zresztą nie mam zamiaru sprzedawać i dostał stały adres zamieszkania na roztoczu). Zaowocowało stwierdzeniem, że auto bliższe serii jest mniej obciążone i w związku z tym mniej podatne na awarie. Możliwości bardziej podniesionego samochodu i tak nie wykorzystuje.

Zazdroszczę silnika 2,5 do tego w moim ulubionym szarym kolorze i jeszcze automat. Oglądałem kilka sztuk ale zależało mi na jak najmniej zardzewiałym egzemplarzu. W mojej okolicy obrodziło Grandami 2.5 w których ruda wyraźnie dała znać o sobie. Kozackie auto na pewno większy potencjał niż 2.0 którego jestem posiadaczem i moim zdaniem jest to za słaby silnik z automatem.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

ORI pisze:
Jak zamówiłem opony AT3 to przysłali mi STT MAXX, wymacałem, wyoglądałem - no zajefajne, całą noc nie spałem, ale jednak zdrowy rozsądek wygrał i odesłałem.

STT MAXX zbyt agresywna była ??
STT wydaje się być bardziej drapieżna

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

@luneta ale żeś się rozwinął :mrgreen: problemy ze spaniem :?: :D

Zgadzam się z Twoją argumentacją w zupełności. Chociaż nie mogę zrozumieć dlaczego masz OME w kartonie (ale się rymuje :mrgreen:) a nie na samochodzie.
GV nie jest moim pierwszym samochodem terenowym, ani nie drugim i trzecim :mrgreen: jednak jest moją pierwszą GVką :mrgreen:

Jestem świadomy możliwości tego auta, wad i zalet...
Jestem przeciwnikiem rozwiązań typu amortyzator od omegi, sprężyna od ducato, reduktor od stara itd :mrgreen: (ewlentualnie wyciągarka od 266 :mrgreen: )

Po pierwszych testach w terenie stwierdziłem, że jest trochę mały prześwit w tym aucie, zawieszenie dobija na większych wyrypach, potrzebne są osłony bebechów...ale ogólnie jest zajebiście :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jest moc, jest względna wygoda (w porównaniu do Jimnika), automat chodzi bajeczka ( nie jestem wielkim fanem aut.), fajnie się prowadzi, auto bardzo przyjemne w obyciu.
Tak więc postanowiłem się na dłużej z nią związać i szukam najbardziej optymalnych rozwiązań, żeby GVka radziła sobie tam gdzie chce wjechać. Niezwykle ważna jest dla mnie bezawaryjność, więc przesadzać z modyfikacjami nie mam zamiaru.

Na końcu się przyznam...TAK - walory estetyczne mają dla mnie znaczenie :mrgreen:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

sciba pisze:
ORI pisze:

STT MAXX zbyt agresywna była ??
STT wydaje się być bardziej drapieżna

do jeżdżenia na codzień i wożenia MAŁYCH dzieci - tat, kostka na czarnym nie jest najlepszym rozwiązaniem, a zanim zacze jeździć to już jej nie będzie i z góry założyłem AT - przynajmniej na razie 8)

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

OKI kumam :D

Powiedz, masz porównanie między STT i STT maxx ?

Mamy w firmie taką maskotkę
Obrazek

Pyciłem nią po Ukrainie i paru zlotach w okół wieży u nas. Jak dla mnie STT jest rewelacyjna, jednak głośna i znika na czarnym :roll:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

STT Maxx to jest bardziej agresywny AT-ek, STT MT-ek.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Dlatego właśnie zastanawia mnie opinia @ORI :roll:
Bardzo nie popularna opona w Polsce
Szkoda, że jest taki mały wybór "agresywnych" ATków u nas :cry:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Mieciu1 pisze:
STT Maxx to jest bardziej agresywny AT-ek, STT MT-ek.

zdecydowanie bliżej MT niż AT i dlatego odesłałem

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Wiem teraz podziały między at i mt robią się coraz mniejsze.Ten STT maxx faktycznie bliższy jest mt ale jeszcze cywilizowany :mrgreen: .
Sciba ,opona mało popularna bo wcale nie tania (swojego czasu) a do tego ten STT maxx jest dostępny w sumie od niedawna u nas.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

[quote="Mieciu1"]Wiem teraz podziały między at i mt robią się coraz mniejsze.Ten STT maxx faktycznie bliższy jest mt ale jeszcze cywilizowany :mrgreen: .

Dlatego odesłałem dopiero na drugi dzień, trochę się łamałem :mrgreen:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Fajny ten kapciuszek :mrgreen:

Gdzieś w Kanadzie nawet jeździ taka sama jak moja (tylko w klekocie) GV na tych gumach :mrgreen:

http://www.suzuki-grandvitara.info/forum/viewtopic.php?t=537&sid=72f389e6d0d7fcec2129e89a53559974

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00