suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn lut 26, 2024 12:56 pm

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: ndz lut 14, 2021 10:22 am 
Offline
0" - piaskownica

Rejestracja: pn wrz 09, 2019 9:24 pm
Posty: 7
Silnik: H20a
Model: Long
Rok prod.: 1996
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem longa 2.0 v6 1996r w automacie 4 biegowym. Mam problem z wysokim spalaniem 20-25l benzyny nieważne jaki styl jazdy czy to jazda na samym tyle po czarnym, czy lekkie szaleństwa w terenie. Wydaje mi, sie również, ze silnik trzyma za wysokie obroty. Lecz nie działa mi obrotomierz i nie jestem w stanie stwierdzić jakie. Gdy się silnik nagrzeje nie pali od strzała tylko trzaba go pokręcić trochę. Przy - 15 pięknie pali od razu. Kolejna sprawa wymieniłem termostat bo wydawało mi, sie ze ciut za nisko jest temperatura na liczniku. Nic to nie zmieniło w kwestii wskazywania i grzania. Vitara dosyć słabo mi grzeje, zauważyłem, że gorące powietrze takie jakie wg mnie powinno być jest dopiero przy mocniejszym pałowaniu auta w terenie. Tak to leci średnio ciepłe. Przy - 15 nogi marzną.

Więc potrzebuje pomocy gdzie szukać przyczyny w niedziałającym obrotomierzu. Dlaczego auto grzeje dopiero przy mocniejszym upalaniu.
Spalanie dosyć wysokie wg mnie również, opona AT 29".
Pobawiłbym się ustawieniem zapłonów itp lecz niestety obrotomierz mnie wstrzymuje w temacie.
Kolejna kwestia próbowałem znaleźć kostkę do odczytywania kodów błędów, wpinalem się do różnych, robiłem zworki i nic sie nie działo, w jednym połączeniu zworki zgasł check i tyle.


Na górę
Post: śr lut 24, 2021 6:32 pm 
Offline
3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 10, 2017 12:38 pm
Posty: 872
Lokalizacja: Piotrków Kujawski
Silnik: 1.6 8v
Model: Cabrio JX
Rok prod.: 1999
Sprawdź czy nie masz zapowietrzonego układu chłodzenia, w tym nagrzewnicy
Termostat do kontroli czy prawidłowo trzyma i otwiera. Te zamienniki to wiesz...
Wiskoza do sprawdzenia - pewnie uwalona (jak większość)
Duże koła... temat rzeka. Pożycz od kogoś seryjne i pojeździj chwilkę. Zdziwisz się o ile to redukuje spalanie
Ustaw na gładkim i prostym na luzie i przepchnij, zarówno na zimnym jak i po rozgrzaniu - może coś ją trzyma
Reszta do już diagnostyka: może sonda uwalona skoro silnik długo trzyma wysokie obroty
Rozrząd do kontroli - pewnie wyciągnięty już.
No i pomiar sprężania, może już głowica wyklepana (gniazda zaworowe itp). Na zimnym jeszcze domyka, po rozgrzaniu już ma problem.

_________________
http://suzuki.info.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=18498


Na górę
Post: sob lut 27, 2021 9:54 am 
Offline
0" - piaskownica

Rejestracja: pn wrz 09, 2019 9:24 pm
Posty: 7
Silnik: H20a
Model: Long
Rok prod.: 1996
Sprężanie książkowe, rozrządu nie słychać, popychaczy nie słychać ani żadnych innych rzeczy. Zapłon mu wypadał, ale został zmieniony jeden wtrysk i jest dobrze. Lekko na wolnych też poszarpuje ale nie zawsze jakby lekko gubił zapłon wg mnie. Nic nie trzyma go lekko sie pcha oraz toczy. Dodam, że jest katalizator jeszcze w niej. Co do obrotów dokładnie nie wiem jakie sa bo nie działa obrotomierz.


Na górę
Post: sob lut 27, 2021 10:06 am 
Offline
0" - piaskownica

Rejestracja: pn wrz 09, 2019 9:24 pm
Posty: 7
Silnik: H20a
Model: Long
Rok prod.: 1996
Cisnenie na cylindrach książkowe, popychaczy nie słychać, rozrządu nie słychać więc wątpię żeby się wycisnął, może ktoś zmieniał kiedyś. Wcześniej wypadał zapłon na jednym cylindrze, wymiana wtrysku pomogła. Od czasu do czasu na wolnych lekko poszarpuje jakby mu wypadały lekko. Może cewki już też niedługo do zmiany ewentualnie świece. Układ sie sam nie odpowietrza w 2.0 v6?
Wisko można kręcić ręka na zgszonym, słychać ja zdecydowanie mocno jedynie na zimnym przy odpaleniu przez jakieś 20sek.
Dokładnie nie wiem jakie obroty bo nie działa mi obrotomierz i nie wiem jak go naprawić.


Na górę
Post: sob sie 28, 2021 6:45 pm 
Offline
0" - piaskownica

Rejestracja: pn wrz 09, 2019 9:24 pm
Posty: 7
Silnik: H20a
Model: Long
Rok prod.: 1996
No i licznik byl zepsuty nie działały obroty.
Brak mocy itp panewka padła, więc problem rozwiązany.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl