suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest sob maja 03, 2025 3:43 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Na zimnym grzechocze zanim się napinacz napełni olejem. Jeżeli trwa to kilka sekund a potem jest cicho to raczej wszystko w porządku i nie ma co ruszać

3" - błotołaz

Zmieniłem olej na 5w 30 i napewno jest duzo ciszej,poczekam , polukam zawsze można zmienic dzwoniłem do sklepiku nie jest taki drogi ,tylko roboty kupa

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Może komuś się przyda więc w tym miejscu odpowiem sam na swoje pytanie: silnik J20A 2.0 16V jest jednak kolizyjny! Po za tym sytuacja została opanowana i moja fura jest już ogarnięta. Silnik chodzi i wydaje się, że jest wszystko w porządku. Na szczęście większych szkód nie porobiło i najpoważniejsze co się stało to pogięte cztery zawory. Silnik chodzi teraz zauważalnie ciszej niż wcześniej i wcale nie mam tu na myśli grzechotania łańcucha. Poza tym może to moje subiektywne odczucie (po dwóch tygodniach jazdy zupełnie innym samochodem) ale tak jak by się szybciej wkręcał na obroty. Jednocześnie mam wrażenie, że nie jest taki elastyczny jak wcześniej. I tu pytanie czy ktoś wie dlaczego tak może być? Ogólnie całość tej imprezy (i to bynajmniej nie było Subaru :lol: ) kosztowała mnie prawie 3 koła, z tym, że nie żałowałem na części biorąc te z wyższej półki i wymieniając kilka rzeczy zupełnie profilaktycznie. Mój przypadek może posłużyć innym ku przestrodze aby wiedzieli, że łańcuch jednak wieczny nie jest i gdy coś zaczyna dziwnie brzmieć może warto go wymienić :!:

3" - błotołaz

Czy gorsze jest jak w silniku gdy: gra rozrząd głosniej na zimnym ,czy na delikatnie na ciepłym?Może dziwne pytanie ale brak funduszy na rozrząd, z drugiej strony szkoda silnika bo na wysokich obrotach wydaje mi się że już dużo hałasuje.Mechaniory mówią zostaw-nie urwie się.Ale pojawiło się takie przycięcie przy ruszaniu może to od luznego dolnego łancucha bo górny jest ok,tak mi się wydaje.Muszę tak pojezdzic przynajmniej do jesieni bo CRV jeszcze się nie sprzedała na zimę mam nadzieję że pójdzie i kaska bedzie

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Staraj się unikać wysokich obrotów a jest szansa że doczłapiesz się do wymiany.

3" - błotołaz

Zakupiłem rozrząd , Ogólniie koła w staryn rozrządzie nie SĄ obrobione, może zostawic ?, dolny napinacz wysunięty ma maksa i w takim punkcie że się zablokowac nie może,a górny Jest oparty o stopkę.Jak kręciłem wałem to górny napinacz przeskakiwał,czy tak ma byc jak się kręci na sucho czy może to już ostatni moment

3" - błotołaz

ROZRZAD WYMIENIONY na http://suzuki-czesci.pl/pl/p/Rozrzad-Vi ... 6v-BGA/649 wielkie podziękowania dla Pana Sławka za porade,auto dużo lepiej przyspiesza ,cichutko pracuje i równiej,choc stary rozrząd nie był tragiczny to zmiana daje kolosalną różnice w eksploatacjii auta.Mam jeszcze problem z przycięciem przy ruszaniu,na małym gazie jak się rusza to się przydławia,może to sprawa zapłonu który jeszcze nie ustawiony bo lampa padła

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
kipulo pisze:
ROZRZAD WYMIENIONY na http://suzuki-czesci.pl/pl/p/Rozrzad-Vi ... 6v-BGA/649 wielkie podziękowania dla Pana Sławka za porade,auto dużo lepiej przyspiesza ,cichutko pracuje i równiej,choc stary rozrząd nie był tragiczny to zmiana daje kolosalną różnice w eksploatacjii auta.Mam jeszcze problem z przycięciem przy ruszaniu,na małym gazie jak się rusza to się przydławia,może to sprawa zapłonu który jeszcze nie ustawiony bo lampa padła

Oczywiście, że musisz ustawić zapłon.
Poza tym sprawdź fajki i cewki.
Spróbuj owinąć fajki taśmą izolacyjną, albo lepiej wsadź w koszulki termokurczliwe. Jak pomoże, to już wiesz, co jeszcze masz do zrobienia :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00