suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest śr sty 17, 2018 3:50 pm

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kontrolka 4WD
Post: czw wrz 02, 2010 9:23 am 
Offline
1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 02, 2010 6:48 am
Posty: 15
Lokalizacja: okolice 3miasta
Witam,kupiłem niedawno GV 2.5 V6, mam jednak kłopot przy zalączniu napędów.Otóż po włączeniu na 4H lub 4L kontrolka miga,a wiem,że powinna się świecić światłem ciągłym. Od czego zacząć kontrolę,może ktoś miał podobny problem?

_________________
Suzuki Grand Vitara 2003 2.5 V6-przepiękna muzyka


Na górę
Post: czw wrz 02, 2010 1:32 pm 
Offline
3" - błotołaz

Rejestracja: pn lut 02, 2009 8:00 am
Posty: 620
Lokalizacja: B?rselv
Sprawdzałeś podstawowe sprawy? Tzn. czy po załączeniu 4wd, przy migającej kontrolce:
-kręci się przedni wał
-kręcą się półosie
-kręcą się przednie koła

_________________
Było v6, jest plecak: http://survivalist.pl/
Sami na oku :P


Na górę
Post: czw wrz 02, 2010 3:48 pm 
Offline
1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 02, 2010 6:48 am
Posty: 15
Lokalizacja: okolice 3miasta
Nie sprawdzałem 'pod spodem',ale jeździłem wcześniej 4x4-Pajero,jako takie pojęcie mam.Jednak tam wszystko było mechaniczne. Po włączeniu 4H była różnica,a po 4L poprostu ciągnął wolniej.Czyli wychodzi,że wał,półosie, przeguby,sprzęgiełka są ok. Może czujnik?

_________________
Suzuki Grand Vitara 2003 2.5 V6-przepiękna muzyka


Na górę
Post: pt wrz 03, 2010 10:29 pm 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 19, 2006 1:42 pm
Posty: 3112
Lokalizacja: warszawa
raczej kompresor siada nie dobija cisnienia dlatego mruga ze za niskie cisnienie
albo gdzies dziurawy przewód

_________________
vitara jlx samurai nisan 160


Na górę
Post: sob wrz 04, 2010 5:50 pm 
Offline
2" - starszy bagiennik

Rejestracja: pn gru 14, 2009 9:36 pm
Posty: 249
albo nieszczelna membrana w prednim moście i nie może załonczyć napędu


Na górę
Post: ndz lut 13, 2011 11:10 am 
Offline
0" - piaskownica

Rejestracja: pt lis 26, 2010 11:42 am
Posty: 9
WItam!

Mam ten sam kłopot w tym samym modelu, kontrolka właśnie zaczęła mrugać. Wcześniej (sporadycznie) zdarzało mi się, że napęd wyskakiwał po pierwszym zapięciu. Za drugim razem łapał i nie było problemów. Teraz wydaje się, że działa normalnie ale kontrolka drażni (sprawdzałem w błocie, czuć, że zapina przód).

_________________
GV 2.5 V6


Na górę
Post: ndz lut 13, 2011 9:18 pm 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 28, 2010 3:59 pm
Posty: 2158
Lokalizacja: Szczawa; małopolskie
Silnik: 2.0TD RF (Mazda)
Model: Grand Vitara I
Rok prod.: 2000
slaw pisze:
raczej kompresor siada nie dobija cisnienia dlatego mruga ze za niskie cisnienie
albo gdzies dziurawy przewód

Ewentualnie przewód jest przytkany, albo jak pisze vitar123 membrana załączająca półosie się kończy. Nowa membrana około 700pln podobno stoi w ASO podobno można też zaspawać półosie lub wymienić mechanizm różnicowy od vitary i sprzęgiełka manualne założyć

_________________
"Nudna" Ropniaczka 8)


Na górę
Post: pn lut 14, 2011 2:41 am 
Offline
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 04, 2009 11:16 pm
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Mnie coś takiego poprzedziło wypadnięcie pompki przesuwającej sprzęgiełka - nie mogła uzyskać potrzebnego ciśnienia i co chwilę dopompowywała i migała kontrolką (kontrolka gaśnie jeśli spada ciśnienie w układzie). Potem pompka się zepsuła. Przedtem zimą przy minus 20 kilkakrotnie zamarzła w niej woda. Kupel mechanik rozkręcił ją i wylał ale może coś nieszczelnie skręcił.Za dwie stówy kupiłem używaną ale sprawną i wymieniłem.

Nowa pompka po dopompowaniu , po kilku sekundach dopompowuje jeszcze raz(wtedy raz miga). Czasami w trakcie jazdy na chwilę mignie - zapewne układ powoli traci szczelność.

Procedurę wymiany i testowania opisałem na grupie.

pozdrawiam
vonBraun

_________________
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009


Na górę
Post: ndz mar 25, 2012 9:25 pm 
Offline
0" - piaskownica
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 05, 2011 7:34 pm
Posty: 7
Lokalizacja: sosnowiec / gdzieś po lewej stronie drogi:(
Witam Kolegów.

Od pewnego czasu zauważyłem ten sam problem w mojej Vitce :(
Jako, że dni coraz dłuższe i cieplejsze postanowiłem przyjrzeć się tematowi w związku z tym mam pytanko gdzie w samochodzie znajduje się owa pompka sterująca układem?????


POZDRO

_________________
LADA NIVA '82
Babcia daje rade :)
GV 1600 '03
Jakoś jeździ :)


Na górę
Post: pn mar 26, 2012 6:19 pm 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 28, 2010 3:59 pm
Posty: 2158
Lokalizacja: Szczawa; małopolskie
Silnik: 2.0TD RF (Mazda)
Model: Grand Vitara I
Rok prod.: 2000
Jest pod prawym reflektorem w zderzaku

_________________
"Nudna" Ropniaczka 8)


Na górę
Post: wt mar 27, 2012 11:36 am 
Offline
0" - piaskownica
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 05, 2011 7:34 pm
Posty: 7
Lokalizacja: sosnowiec / gdzieś po lewej stronie drogi:(
dzięki znalazłem czas na diagnoze usterki

POZDRO

_________________
LADA NIVA '82
Babcia daje rade :)
GV 1600 '03
Jakoś jeździ :)


Na górę
Post: sob sty 13, 2018 2:36 am 
Online
1" - młody upalacz

Rejestracja: śr lis 16, 2016 1:38 pm
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.5 V6
Model: GV I
Rok prod.: 1998
Odkopie temat co by nie zakładać nowego.

Stan faktyczny mojej GVI - wsadzony kosz od samuraia i manualne sprzęgiełka. Napędy działają. Po włączeniu 4H kontrolka mruga i po jakimś czasie gaśnie.
Rozumiem że mruga i gaśnie bo kompresor nie ma czego kompresować, przewód który wchodził w most jest przecież odłączony.

Pytanie: Co zrobić żeby kontrolka działała? Zaślepić przewód? Wywalić kompresor?
Zaślepienie rurki powinno pomóc, ale po co wozić niepotrzebny kompresor? Wolał bym wywalić kompresor, ale jak wtedy zrobić żeby kontrolka się paliła?


Na górę
Post: sob sty 13, 2018 8:40 pm 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 28, 2010 3:59 pm
Posty: 2158
Lokalizacja: Szczawa; małopolskie
Silnik: 2.0TD RF (Mazda)
Model: Grand Vitara I
Rok prod.: 2000
Zrób mostek i powinno działać.

_________________
"Nudna" Ropniaczka 8)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl