Didymos pisze:
Ja się przesiadłem z 235/75r15 na 235/85r16 i to była ogromna zmiana na plus...
Oczywiście że na plus, ponieważ zastosowałeś
tej samej szerokości oponę ale dużo większej średnicy.
A ja tu chcę opisać dlaczego zmiana na
większej średnicy opony ale WĘŻSZE nie ma sensu.
Największe wady opon o profilu 80 lub 85:
- dużo łatwiej zrzucić oponę z felgi
- zdecydowanie częściej wchodzi błoto miedzy rant felgi a rant opony co skutkuje ujściem powietrza.
- niestabilna jazda szczególnie na asfalcie i bujanie autem. Wystarczy podejść z boku do auta i pobujać za relingi na boki. Auto na samych oponach będzie się bujało kilka cm lewo prawo.
- wygląd kolarzówki
- gorsza trakcja w terenie w porównaniu do szerszych opon.
- oraz najważniejsze w terenie:
Didymos pisze:
...oczywiście szersze gumy mniej się zapadają w gnoju bez dna, czy sypkim piasku, tu nie ma cudu...
Największe zalety wąskich opon 235/85R16:
- mniejsze opory w trasie (dotyczy tylko porównania opon o tej samej średnicy czyli np do 265/75R16)
Nie dotyczy takiej opcji:
W Vitarze 1.6 miałem najpierw SAHARĘ 235/85R16 (80cm/205mm) i wtedy poznałem wszystkie wymienione wady

Potem zmieniłem na 265/70R16 (78cm/240mm) czyli opona
mniejszej średnicy ale szersza. W terenie robiła identycznie. Na asfalcie do 100km/h auto lepiej przyspieszało, powyżej nie było różnicy tak samo jak w spalaniu.
Czyli zalety wszystkie zostały a wady wszystkie zniknęły.
Inaczej się ma sprawa jak porównamy 235/85R16 do 265/75R16 czyli ta sama średnica ale różna szerokość.
Tu już różnice są dużo większe bo na 265/75 auto bardziej się zmuli i będzie miało dużo większe opory na asfalcie i w terenie. Skutek jest oczywiście też taki że w terenie 265/75R16 będzie dużo lepsza niż 235/85R16 ale łatwiej będzie coś urwać.
Podsumowując moje osobiste doświadczenia różnych opon w tym samym aucie:
- zdecydowanie lepiej zamiast 235/85R16 jest założyć trochę szerszą i trochę niższą oponę 265/70R16 bo
odchodzą wszystkie wady a wszystkie plusy zostają 
.
Zajrzyj na
https://radzikone.pl - Zestawy i części do liftu, opony, wyciągarki i wiele innych !