suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 1:28 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 610 Następna
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

na lodzie (czy ubitym śniegu) wszystkie opony są śliskie. jedne tylko trochę bardziej inne trochę mniej. brak abs-u, srs-u i wielu innych trzy literowych wynalazków, też nie pomaga. trzeba uważać i już. ale ... błoto pośniegowe to też błoto i mt-k radzi z nim sobie bardzo fajnie.

albo suzuki albo nic.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

lukasz.szettel pisze:
... błoto pośniegowe to też błoto i mt-k radzi z nim sobie bardzo fajnie.
ta, super sobie radzi, aż szkoda zmieniać na zimówki ... bez sensowny wydatek i kłopot ...
bez żartów :!: bzdura.
jakiś amator pseudo-oszczędności to przeczyta i uwierzy, a to NIE prawda. Auto z 4x4 jeździ jako tako na każdych oponach, po śniegu też. Różnice poczujesz przy hamowaniu i w zakręcie. Do tego w nieoczekiwanych okolicznościach, typu "test łosia".

I żeby nie było, nie jestem teoretykiem w tej kwestii - testowałem wóz na zaśnieżonej drodze / lodzie / kopnym śniegu / zasyfionym śniego-lodem placu (tu można poszaleć) / błocie "pośniegowym" na oponach:
zimowych 195R15
MT 235/75R15
szosowych 255/60/R15

na każdych oponach dało się jeździć i wprawny kierowca jako tako się przeturla (ale nie jest to mądre). Zimówki bezapelacyjnie najlepsze na każdej wymienionej nawierzchni. Nawet w kopnym śniegu sięgającym zderzaka (wtedy Vitka robi za pług, bez pługa :lol:) biją MTki na głowę.
Potwierdzają to też obserwacje z poligonu (inne Vitki, inni kierowcy, na różnych oponach)

MTek zaczyna być lepszy jedynie jak lód się zapadnie i Vitka wpadnie do rzeki/jeziora, to przyznaje :lol: wtedy na zimówce nic się nie zdziała. Z drugiej strony wtedy słabe opony są najczęściej najmniejszym zmartwieniem :mrgreen:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Dokładnie tak jest.
Zimówki miałem wtedy, bo zmieliłem półoś santanową i jazda na MTkach po śniegu i lodzi na samym tyle była mało rozsądna ;)
Natomiast co do zimówek w terenie, to ktoś kiedyś na tym formum porównywał jakieś blizzaki LM03 chyba z MTkiem. No i o dziwo podjazdy były po stronie zimówki ;)
Przyczepność na lodzie jest zapewniona przez lamele, te małe nacięcia. Praktycznie żaden MTek poza duratraciem tego nie ma.
Ze względu na nacięcia rozważałem kiedyś General Grabber AT2. Ale to nie takie same nacięcia i nie sprawdzają się na śliskim.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

zax pisze:
Przyczepność na lodzie jest zapewniona przez lamele, te małe nacięcia. Praktycznie żaden MTek poza duratraciem tego nie ma.
Dokładnie. Ideałem byłby MT z mieszanki M+S (prawdziwej) z lamelami, na niskim ciśnieniu.
Ale tak to tylko w erze, ew. na Islandii :mrgreen:

Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: J20A>Electric, H27A
Model: Cabrio,XL7
Rok prod.: 1998
zimą sie jezdzi na zimowkach, w terenie sie jezdzi na MTkach/simexach i co tam jeszcze macie, wogole co to za jalowa dyskusja, i jak slysze te argumenty ze w terenie w zimie MT robi lepiej niz zimowka, no ludzie, w terenie to sobie nawet na gąsienicach jezdzijcie . . . na drodze PUBLICZNEJ koles w zimie jadacy na MTkach nie dosc ze ryzukuje sam to jeszcze naraza BARDZIEJ NIZ INNI ( bo w zimie wszyscy ryzykuja) pozostalych uzytkownikow drogi

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

vaiker pisze:
zimą sie jezdzi na zimowkach, w terenie sie jezdzi na MTkach/simexach i co tam jeszcze macie, wogole co to za jalowa dyskusja, i jak slysze te argumenty ze w terenie w zimie MT robi lepiej niz zimowka, no ludzie, w terenie to sobie nawet na gąsienicach jezdzijcie . . . na drodze PUBLICZNEJ koles w zimie jadacy na MTkach nie dosc ze ryzukuje sam to jeszcze naraza BARDZIEJ NIZ INNI ( bo w zimie wszyscy ryzykuja) pozostalych uzytkownikow drogi

Oj tam kazdy wymienia swoje poglądy jazdy na oponach.Jakoś kiedyś nie bylo zimówek i ludzie dawali radę. Tu chodzi o zdrowe podejście do warunków atmosferycznych,dostosowanie prędkości,odstępy przed pojazdem itp. Co z tego ze ktos ma w aucie zimowki i jakas elektronike jak to co napisalem wyżej nie zastosuje się to prędzej czy później będzie kwiatki od spodu wąchać.

OFFROAD VITARA TEAM http://www.facebook.com/suzuki.vitara.offroad

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

kiedyś nie było samochodów, prądu i mikrofalówek, i też ludzie dawali radę ...
lenny, bądź bardziej radykalny niż Ci od opon uniwersalnych, idź tropem swojej tezy, ale krok dalej - sprzedaj samochód, nabądź rakiety śnieżne z bobra.
Będzie bezpieczniej ...
:mrgreen:

vaiker masz racje, ale zima idzie, ba, nawet jest. Ciemno robi się szybko. Ogólnie - ciemność pada na nas wszystkich - temat o zimówkach vs MTki co roku być MUSI. Taka tradycja.

Coś jak ten o oleju.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
kiedyś nie było samochodów, prądu i mikrofalówek, i też ludzie dawali radę ...
lenny, bądź bardziej radykalny niż Ci od opon uniwersalnych, idź tropem swojej tezy, ale krok dalej - sprzedaj samochód, nabądź rakiety śnieżne z bobra.
Będzie bezpieczniej ...

vaiker masz racje, ale zima idzie, ba, nawet jest. Ciemno robi się szybko. Ogólnie - ciemność pada na nas wszystkich - temat o zimówkach vs MTki co roku być MUSI. Taka tradycja.

Coś jak ten o oleju.

Ja juz jezdzilem zima na ruskich MT w nivie i jakoś nie narzekalem, bardziej się wku...jak z parkingu oplem na zimówkach nie mogłem się ruszyć a Niva bez problemu;) co do rakiet nie głupi pomysł. chcę się wybrać w bieszczady zimą na piesze wędrówki foto;)

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

też mam na oku rakiety, do Trójmiejskich lasów w tym samym celu, ale czekam, aż zima objawi swoje oblicze. Może zwykłe trekingi wystarczą obejdzie się bez inwestycji ;-)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Troszkę przyprószyło śniegiem w wawie to się pojeździło na MT bez 4x4, zjechałem z czarnego na drogę gruntową przy jakiś nieużytkach polnych, droga nierówna, lekko przyprószona, gdzie nie gdzie widać piach oraz lód, w pewnym momencie zarzuciło mnie bokiem myślałem że auto się wywróci na bok, to była dosłownie chwila, dobrze że nic nie jechało i drzewo mi nie wyrosło :mrgreen: .Niby szybko nie jechał bo na drugim biegu ale czułem że auto mi myszkuje i jest nadsterowne, maskara nic a nic nie czułem auta na tych nalewkach co mam. Strach jechać gdzieś na prowincję jak tam dopiero drogi nieodśnieżone a w najgorszym przypadku wyjeżdżony śnieg i lód...będę się turlał z 30 km/h he he

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
Niestety, te nalewki twarde są a i lamelków nie ma co szukać.
Jak miałem boggery pneusa to tak samo masakrycznie szło po śniegu na asfalcie. Ale to nie kapcie na asfalt. Jak tylko było w czym kopać, to rewelka :)

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

lenny "rispekt", że się przyznałeś. Serio.

Jak już się uparłeś jeździć na tych MT, to zmniejsz ciśnienie w oponach do ~1.0. O niebo lepiej się jeździ

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
lenny "rispekt", że się przyznałeś. Serio.

Jak już się uparłeś jeździć na tych MT, to zmniejsz ciśnienie w oponach do ~1.0. O niebo lepiej się jeździ

Przekonałem się na własnej skórze He He, byłem przyzwyczajony to przednionapędówek i ze stałym napędem, jakoś nie mogę się przyzwyczaic do tylnego napędu...Co do ciśnienia to mam~ 1.6 czy ~1.0 to nie za mało do jazdy po czarnym? ciekawe tez czy spalanie skoczy więcej...

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Zimą jedyna rozsadna opona to zimowka :D a jezeli ktos smiga wiecej poza drogami to MT tez dobry tylko trzeba zachowac duży odstep od wszystkich :lol: ruszyc niema probemu... hamowanie i cala reszta powiedzial bym kiepsko :) ale to kwestia przyzwyczajenia, bo ja juz 4 zime bede smigal na MT i zero problemów :twisted:

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

lenny pisze:
Co do ciśnienia to mam~ 1.6 czy ~1.0 to nie za mało do jazdy po czarnym?
Nie. Jak masz twarde nalewki to można w ogóle bez powietrza jeździć ;-) 1.0 to b. bezpieczne ciśnienie (duże). Oczywiście nie jest to dogmat i zależy od opony i od felgi oraz proporcji ich szerokości.
lenny pisze:
ciekawe tez czy spalanie skoczy więcej...
więcej paliwa spalisz wygrzebując się z rowu i buksując kołami ;-)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 610 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00