suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest sob cze 21, 2025 11:48 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
kosciej pisze:
A to w Vitarze jest taki g... wał, że nie można go szlifować?
wszystko można szlifować, tylko czy się nie zeszlifuje utwardzonej powierzchni? ;) coś czytałem o jakimś utwardzaniu powierzchniowym ... prawda to?

Generalnie wały korbowe się szlifuje - nawet w fabrykach bo taki jest proces technologiczny a szlifowanie przy duużej ilości chłodziwa nie rozhartuje materiału.
Problem z jakońskimi chyba wszystkimi silnikami jest taki że producent po prostu nie przewiduje szlifu wału (nie ma na nim naddatku materiału) no i nie ma dostępnych ponadwymiarowych panewek.
Jeśli dopiero co zaczeło stukać to jest mozliwośc że wymiana na nowe panewki przyniesię dobry skutek - ale to wiadomo dopiero po rozebraniu silnika w pył i pomierzeniu czopów.

papas
Czego nie sprawdziłeś bo i ja jestem ciekaw.
Wałek rozrządu?
Czy właśnie panewki korbowe?

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Są u nas w PL firmy, które dorabiają bardzo dobre panewki, łożyska i uszczelki pod głowicę... Są tak dobre, że stosowane w sporcie. Może takie firmy by dorobiły nadwymiary?

Już nie ma Vitary...

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Chalski pisze:
...papas
Czego nie sprawdziłeś bo i ja jestem ciekaw.
Wałek rozrządu?
Czy właśnie panewki korbowe?

Panewki korbowe cycuś malina, wałek ujdzie, niestety nie sprawdziłem panewek oporowych na wale - tzn łożysk wzdłużnych czy jak to tam zwią. Tera jak się leciutko na sprzęgło naciśnie to ucicha, jak mocniej to się nasila :lol: :lol: :lol:
Ale narazie jest zimno i nie chce mnie się, pozatym we bloku tera mieszkam więc se już nie podłubie :?
A co do panewek to jak kiedyś pytałem w Hipolu to były nadwymiary, więc nie powinno być problemu, chyba.
:wink:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

a może to taka błahostka jak u mnie ? jeśli odkręcane były pokrywy łożysk głównych wału , może przy dokręcaniu się wykrzywiło to zabezpieczenie ? też myślałem że stukanie przy wciśnętym sprzęgle to przez wytarcie tych półksiężyców ale po zmierzeniu mikromierzem okazało się że brakuje im tylko 0,01 mm . Czytałeś ostatni post na forum techn/ silnik i osprzet/ silnik zassał wode ?

1" - młody upalacz

Panewki nadwymiarowe sa do zrobienia ponoc do 4 szlifu da rade zrobic jakiefekt ile pojezdzi trudno okreslic, koszt dorabianych panewek okolo 300zl. Ale znam chyba tylko jedna osobe ktora sie podjela takiego manewru. Ja osobiscie sie na to nie zdobylem. Ale do rzeczy a spalanie stukowe wykluczyles, na jakim oleju jezdzisz zalej moze dobry mineral, w koncu nic nie ryzykujesz, a silinki suzki twardo chodza umnie delikatnie zaworki stukaja ale dobry mechanik ustawil i nie zalecal tego zmieniac w suzi lepszy wiekszy luz niz za ciasny zawor.

0" - piaskownica

Witam. Pojeździłem troche vitarką i pukanie które opisywałem wzmaga się w momencie kiedy silnik działa bez obciążenia.Kiedy jade po górkę lub delikatnie dodaje gazu stukanie znika dopiero kiedy silnik powraca do swobodnych obrotów zaczyna się tak jakby coś wpadało w drgania.Napewno nie brzmi to jak zawór. Pozatym jak narazie jeździ się nieźle chociaż znalazłem pare dodatkowych dziur w podłodze po przeczytaniu na forum gdzie ich szukać.Dzięki za informacje.

1" - młody upalacz

witam jestem nowy na tym forum ale wydaje mi się że będę w stanie pomóc koledze marcin2819. jestem posiadaczem vitarki z 93r, silnik na gażniku i również miałem podobny problem, stukot w silniku podczas dodawania gazu, pracy przy obciążeniu. na wolnych obrotach, czy też na wyższych, ustabilizowanych silnik chodził cichutko nic nie stukało i nic złego się nie działo. pojeżdziłem po kilku znajomych mechanikach no i jeden bezbłędnie zlokalizował przyczynę, mianowicie stojąc przed samochodem z tyłu silnika najprawdopodobniej w pompie paliwowej.? był przedmuch, tam jest jakaś zapadka która nie była domknięta, po zatkaniu jej palem stukot przy dodawaniu gazu ustąpował, więc kupiłem poxilinę zakleiłem dziurę i jest ok. przez dłuższy czas się zastanawiałem czy nie powinno tam być jakiegoś czujnika czy coś podobnego ale nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć (brak dobrych fachowców). proszę o komentarze czy dobrze zrobiłem, czy mogą być jakieś ewentualne problemy, bo narazie OK.!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00