suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz lip 13, 2025 8:03 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 513 Następna
Autor Wiadomość
4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Ja nie wiem po co ta dyskusja zimówka to zimówka letnia to letnia a nigdy a-tek czy m-tek nie bedzie zimówką
oczywiście że da się jeździc zimą na letniej, nawet na slicku da się jeździć zimą tylko jak długo

ten temat jest adekwatny do powiedzenia "czy wszystkie grzyby są jadalne"...... tak niektóre tylko raz :wink:

Masmo a to jest do Ciebie

podałeś różnice w jakimś tam poście że chińkie arb są gorsze od oryginału ( oczywiście też chińskiego)
to tak samo z oponami a-tek m-tek jest gorszy od zimówki

na chińskim nie oryginalnym arb da się jeździć tak samo jak zimą na a-tek'u

Zdrów

Obrazek

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

arek_m pisze:
... ale mozna ich w zimie uzywac.
wszystko można ;) można też na samych felgach jeździć.
arek_m pisze:
ale nadaja sie do jazdy w takich warunkach. [dodam tylko, ze na pewno moga byc gorsze od specjalnych opon zimowych i moze byc roznica w jezdzie.]
uwierz mi, że mimo oznaczeń M+S wiele opon nie nadaje się do bezpiecznej jazdy w warunkach zimowych. Mimo śnieżynek, reklam, marketingu i jeszcze nie wiadomo czego. Ale jak wspomniałem - na wszystkim można jeździć. Ja jedną zimę przejeździłem na szosowych walcach 255 i żyję - co nie znaczy, że bezpiecznie się jeździło - nikogo innego za kółko nie puszczałem bo się bałem. To samo z MTkiem "M+S", miejscem na kolce itd. itp. Mały test i już wiem, że na drogę się nie nadają zimą.

EDIT: dla mnie "M+S" to służy jedynie do tego, żeby się gliny nie przyczepiły :mrgreen: A czy nadaje się do jazdy, czy nie to już zupełnie inna historia.

Moderator
Awatar użytkownika

davejr pisze:
....Masmo a to jest do Ciebie
.....na chińskim nie oryginalnym arb da się jeździć tak samo jak zimą na a-tek'u
.....

Wszystko się da, ale nie nazywajmy wszystkiego co ma oznaczenie M+S zimówkami, bo to nieścisłość!
Osobiście przejeździłem 2 zimy na GY ATR i w sumie nie było źle, ale to nie oznacza, że GY ATR to zimówka. Zimówki Piotra robiły na śniegu lepiej :!:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

dlatego wlasnie pytanie w temacie brzmi: "zimowki czy jakies a/t'ki". pewnie osoba zakladajaca temat chciala uzyskac konkretne odpowiedzi, a nie same dywagacje na temat czy "m+s" sie nadaje czy nie nadaje ;)
najlepeiej by bylo gdyby wypowiedano sie krotko - np: jezdzilem w zimie [tu wpisac w jakich dokladnie warunkach] na oponach [tu wpisac nazwe] i sprawowaly sie [tu wpisac jak sie sprawowaly]. bedzie krotko i konkretnie, a kazdy zainteresowany bedzie mial mozliwosc swobodnego wyboru ;)

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Masmo pisze:
davejr pisze:
....Masmo a to jest do Ciebie
.....na chińskim nie oryginalnym arb da się jeździć tak samo jak zimą na a-tek'u
.....

Wszystko się da, ale nie nazywajmy wszystkiego co ma oznaczenie M+S zimówkami, bo to nieścisłość!
Osobiście przejeździłem 2 zimy na GY ATR i w sumie nie było źle, ale to nie oznacza, że GY ATR to zimówka. Zimówki Piotra robiły na śniegu lepiej :!:

no i właśnie o to chodzi zimówka to zimówka ( nie wszystkie opony co mają napis M+S są zimówkami większość m-tek'ów też ma to oznaczenie a nie jest zimówką, GY ATR też nie jest zimówką ale można na niej jeździć

Myślę że wszyscy już wszystko wiedzą :mrgreen:

Obrazek

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

arek_m pisze:
dlatego wlasnie pytanie w temacie brzmi: "zimowki czy jakies a/t'ki". pewnie osoba zakladajaca temat chciala uzyskac konkretne odpowiedzi, a nie same dywagacje na temat czy "m+s" sie nadaje czy nie nadaje ;)
najlepeiej by bylo gdyby wypowiedano sie krotko - np: jezdzilem w zimie [tu wpisac w jakich dokladnie warunkach] na oponach [tu wpisac nazwe] i sprawowaly sie [tu wpisac jak sie sprawowaly]. bedzie krotko i konkretnie, a kazdy zainteresowany bedzie mial mozliwosc swobodnego wyboru ;)

Masz rację, ja jestem za zimówką :wink:

Obrazek

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rok prod.: 1997
Gdzie się policja interesuje czy opony są "M+S"? W Polsce?

Jak ludzkość przeżyła kilkadziesiąt lat motoryzacji bez opon zimowych? Jak to jest możliwe że ludność USA nie wyginęła? Tam do dzisiaj wszystkie samochody sprzedawane są na oponach uniwersalnych i prócz garstki fanatyków STi, Evo itp nikt sezonowo nie zmienia opon.

Nie przesadzajcie. Na oponach uniwersalnych, ATkach, HTkach można jeździć w zimie. Tragedia jest na typowo letnich, szybkich oponach (i na MTkach)

Zawsze można znaleźć lepsze opony na konkretne warunki drogowe, co nie znaczy że nie można jeździć na uniwersalnych.

Ja zeszłej zimy raz się zdziwiłem gdzie jadę na ubitym zmrożonym śniegu na AT kumho. Godzinę później jechalem osobowym samochodem na (w gazetach zachwalanych) Conti TS790. Okazało się że było podobnie tragicznie ślisko.

Ostatnio zmieniony śr paź 21, 2009 12:51 pm przez Pavel, łącznie zmieniany 1 raz.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

zeszłej zimy żona jeździła na całosezonowej fuldzie i była masakra, teraz nie odczuwa czy jest śnieg czy go nie ma

ale to rzecz gustu

Zdrów

Obrazek

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Pavel pisze:
Gdzie się policja interesuje czy opony są "M+S"? W Polsce?
Na Słowacji, w Austrii i wielu innych.
Pavel pisze:
Jak ludzkość przeżyła kilkadziesiąt lat motoryzacji bez opon zimowych? Jak to jest możliwe że ludność USA nie wyginęła? Tam do dzisiaj wszystkie samochody sprzedawane są na oponach uniwersalnych i prócz garstki fanatyków STi, Evo itp nikt sezonowo nie zmienia opon.
Z Amerykanami mam, chcąc nie chcąc, bardzo dużo wspólnego. Na południu faktycznie mają tylko "letnie" opony ... ale ... jak spadnie śnieg (rzadkość) lub jest gołoledź (np. w Teksasie około 3ch dni w roku) to mają wolne i z domów nie wychodzą i tyle. Miasto zamiera i czekają aż przejdzie ;) Tak to oto sobie rozwiązali. Na północy natomiast używają opon zimowych, z kolcami, łańcuchów itd.

A teraz, żeby nie było OT:
szosowa 255: masakra
MT (Hankook RT03): słabo
zimówka (Nordic Plus): nie strach hamować na skrzyżowaniach ;) najlepszy chyba wybór. Najtańsze nalewkowe zimówki są nieporównywalnie lepsze od wyżej wymienionych.

Ostatnio zmieniony śr paź 21, 2009 12:52 pm przez piotrk, łącznie zmieniany 1 raz.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Hankook Icebear W300(nie pamiętam czy napewno W300 a nie chce mi się schodzić sprawdzić) robią lepiej i to dużo we wszystkim co związane z zimą niż Wild track x/rs.
Chociaż teraz bym wybrał coopery ms bo kiedyś jeździłem na używkach i były lepsze w błocie niż hankooki (ale na zimowym czarnym hankook lepszy jak dla mnie).

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rok prod.: 1997
piotrk pisze:
... Na północy natomiast używają opon zimowych, z kolcami, łańcuchów itd....

Ja kilka lat temu widziałem co się dzieje w Chicago gdy napadało śniegu po kolana. Wszyscy jeździli 20km/h, żadnych zimówek, łańcuchów. Nikt się nie denerwował, przecież jak jest zima, to może być ślisko.
Znajomy tubylec był mocno zdziwiony o jakie opony zimowe go pytam. Nie wiedział o co chodzi.

Moderator
Awatar użytkownika

Pavel pisze:
.... Nikt się nie denerwował, przecież jak jest zima, to może być ślisko.....

To co piszesz tylko mnie upewnia że w każdym aucie (w tym terenowym) które jeździ na codzień szybko, w gęstym ruchu powinno mieć zimówki które mają przyczepność co najmniej na średnim poziomie. Wyobraź sobie że lecisz za autem szybko i nagle zmieniają się światła na czerwone, gość przed Tobą obuty w dobre zimówki mocno hamuje (jest ślisko :!: ) a Ty masz jakieś wielosezonówki lub twarde nalewki... walisz mu w kufer i jest TWOJA wina. Tracisz zniżki i masz rozbite auto.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Pavel: Chicago jest na takiej szerokości jak Hiszpania, wiec chyba tam tragedii nie ma. Jak jest w Chicago nie słyszałem i Ci wierzę - ciekawe ile takich dni w roku tam mają?
Ja pisałem o Dallas i Atlancie (południe) oraz Kanadzie (tu się przyznaje - to nie USA ;)). USA jest wielkie i chyba nie ma co generalizować.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Witam w tym wątku.

Właśnie spadło mi 5 cm śniegu przed domem.

Na oponach mam napisane:
Bridgestone Dueler H/L 215/65R 16 98S M+S

Zmienić to na zimowe czy nie?

pozdrawiam
vonBraun
PS.Przed odpowiedzią warto sprawdzić mój podpis ;-)

Moderator
Awatar użytkownika

vonBraun pisze:
Witam w tym wątku.

Właśnie spadło mi 5 cm śniegu przed domem.

Na oponach mam napisane:
Bridgestone Dueler H/L 215/65R 16 98S M+S

Zmienić to na zimowe czy nie?

pozdrawiam
vonBraun
PS.Przed odpowiedzią warto sprawdzić mój podpis ;-)

Ja często jeżdze po Gdańsku i lubię swoje auto, więc powiem dobitnie:

ZMIENIĆ NA ZIMÓWKI :!: :wink: :lol:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 513 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00