suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz lip 13, 2025 12:43 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 613 Następna
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

vonBraun pisze:
Witam w tym wątku.

Właśnie spadło mi 5 cm śniegu przed domem.

Na oponach mam napisane:
Bridgestone Dueler H/L 215/65R 16 98S M+S

Zmienić to na zimowe czy nie?

pozdrawiam
vonBraun
PS.Przed odpowiedzią warto sprawdzić mój podpis ;-)

ja mam trochę dłużej prawo jazdy i jeżdżę na letnich :roll:
ale tylko dlatego że sprzedaje to auto :mrgreen:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

temat wiele razy przerabiany i tutaj i na duzym forum.
zawsze zimowka jest dedykowana do jazdy w zimie i na pewno bedzie sie na niej jezdzilo w zimie lepiej i bezpieczniej. oznaczenie m+s daje tylko tyle, ze takie opony zniosa warunki zimowe, ale nie sa oponami zimowymi. w przypadku malego doswiadczenia w prowadzeniu auta tym bardziej na twoim miejscu zmienilbym na zimowki.
aby uscislic - ja jezdze niestety na at z oznaczeniem m+s, ale to byl dla mnie jedyny wybor ze wzgledu na koszty zakupu drugiego kompletu. jesli nie masz problemu z wydaniem pieniedzy na dodatkowy komplet opon zimowych, to polecam zakup takowych.

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

vonBraun jak zostawisz te ATki to przygotuj się na "drifting" - Vitara ma lekki tył i jest krótka -> można łatwo postawić samochód bokiem lub nawet wpaść w "korkociąg" niechcący.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rok prod.: 1997
arek_m pisze:
...oznaczenie m+s daje tylko tyle, ze takie opony zniosa warunki zimowe,...

To znaczy że opony letnie nie przeżyją zimy? Zamarzną i połamią się?

Opony zimowe powinny być lepsze na oblodzonych nawierzchniach od opon H/T i A/T.
Poza górzystym południem Polski na głównych drogach i w miastach lód zdarza się kilka dni w roku, śnieg leży przez najwyżej kilkanaście dni, przez resztę zimy mamy suchy, lub mokry asfalt.

Dużo gorzej gdy kierowca myśli że kupił sobie bezpieczeństwo zakładając zimowe opony.

Na zimówkach jest lepiej, ale na ATkach nie jest źle.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Pavel pisze:
arek_m pisze:
...oznaczenie m+s daje tylko tyle, ze takie opony zniosa warunki zimowe,...

To znaczy że opony letnie nie przeżyją zimy? Zamarzną i połamią się?

Opony zimowe powinny być lepsze na oblodzonych nawierzchniach od opon H/T i A/T.
Poza górzystym południem Polski na głównych drogach i w miastach lód zdarza się kilka dni w roku, śnieg leży przez najwyżej kilkanaście dni, przez resztę zimy mamy suchy, lub mokry asfalt.

Dużo gorzej gdy kierowca myśli że kupił sobie bezpieczeństwo zakładając zimowe opony.

Na zimówkach jest lepiej, ale na ATkach nie jest źle.

bez przesady z tym polamaniem ;) ale w/g mnie opona z oznaczeniem m+s ma nieco inna mieszanke niz letnia i lepiej znosi warunki "minusowe" od niej. do tego ma bardziej agresywny bieznik co pomaga w prowadzeniu auta na sniegu. tym bardziej opona zimowa ma inny bieznik, ktory jest dostosowany i dedykowany specjalnie do warunkow zimowych. nie oznacza to oczywiscie, ze nadaje sie tylko na snieg. ogolnie bardziej tutaj chodzi o temperatury i wlasnosci mieszanek przy danych temperaturach. tak wiec opona zimowa nie sluzy tylko do jezdzenia po sniegu i lodzie a glownie do jezdzenia w niskich temperaturach. jej mieszanka i forma bieznika lepiej sie zachowuje oraz poprawia komfort i bezpieczenstwo jazdy w zimie bez wzgledu na to czy jest snieg, czy go nie ma.
oczywiscie zawsze trzeba pamietac o dostosowaniu predkosci do panujacych warunkow i zadna opona bez przestrzegania tej zasady nie pomoze.
jak juz wczesniej pisalem - sam jezdze na at'kach z m+s, ale to byl wybor ekonomiczny. czasami nie warto oszczedzac i jesli ktos moze kupic na zime opony zimowe to powinien to zrobic :D

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

arek_m pisze:
tak wiec opona zimowa nie sluzy tylko do jezdzenia po sniegu i lodzie a glownie do jezdzenia w niskich temperaturach. jej mieszanka i forma bieznika lepiej sie zachowuje oraz poprawia komfort i bezpieczenstwo jazdy w zimie bez wzgledu na to czy jest snieg, czy go nie ma.

tu się nie zgodzę, zwłaszcza z tym pogrubionym 8)
opona zimowa przegrywa z opona letnią na suchym, a nawet mokrym asfalcie
oczywiście na śniegu jest przepaść na korzyść opony zimowej

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Arek, sypiesz cytatami z prospektów opon. Rzeczywistość jest trochę inna. Typowy ATek ma bardziej otwarty bieżnik od typowej zimówki. Twardniejąca na mrozie guma to bzdura. Może tak było w latach 80tych, ale nie dzisiaj.
W ramach mojej pracy jeżdżę kilkuset różnymi samochodami rocznie. Często jednego dnia jadę kilkoma egzemplarzami tego samego modelu samochodu, mam więc porównanie jak zachowują się różne opony. Wiele razy w zimie zdarzyło mi się zachwycić przyczepnością opon na śniegu (błocie pośniegowym), a gdy wysiadłem okazało się że to letnie gumy... I odwrotnie, samochód prawie nie miał przyczepności, wysiadam, a tu nowe markowe zimóweczki na kołach... Śnieg bardzo może różnić się przyczepnością.
Z 3 zimy temu było -20-30'C przez cały styczeń. Jeździłem na letnich i na zimowych oponach po suchym asfalcie. Letnie miały lepszą przyczepność. Letniej gumie nie szkodzi mróz, tym bardziej że opona nagrzewa się w czasie jazdy.

Największa zaletą zimówki jest przyczepność na lodzie. Letnia opona trzyma się bardzo bardzo słabo, a zimowa dzięki lamelkom i miękkiej gumie trzyma się słabo.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

jakby to co napisalem bylo cytatami z prospektow, to by bylo w cudzyslowie ;) tak w ogole to jest to moje spostrzezenie po x latach jezdzenia i interesowania sie tego typu sprawami. absolutnie nie mam zamiaru spierac sie z twoim doswiadczeniem i praktyka, ale teoretycznie to co napisalem powinno byc prawda [mam nadzieje, ze w praktyce rowniez ;) ]. jak jest zazwyczaj, to wszyscy wiemy - roznie. to, ze nie ma co porownywac opon zimowych do letnich czy at do mt to jasne, a czesto bywa nawet, ze opona zimowa oponie zimowej nie rowna.
ja zakup zimowych opon rozpatrywalem na zasadzie: kup zimowe, ale dobre, a nie tylko takie co sie zimowymi nazywaja. jesli kolega vonbraun zdecyduje sie kupic zimowe opony, to oczywiscie powinien kupic dobre zimowe opony [i tu prosba do osob jezdzacych na zimowkach, aby doradzili lub podzielili sie swoimi doswiadczeniami z kolega].
i nikt mi nie powie ze dobra zimowa opona bedzie gorsza w zimie od letniej ;)

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Podsumowując: Założyciel tego wątku pytał czy w śniegu na gruntowych drogach lepsze są zimówki, czy ATki. Ponieważ większość zimówek ma delikatny "osobowy" bieżnik uważam że dobre ATki mogą się w tych warunkach okazać nawet lepsze od typowych zimówek. A już na pewno od nalewek.
W głęboki, lub zlodowaciały śnieg i tak najlepsze sa łańcuchy.
Na 3 stronie vonBraun pyta czy można jeździć po śniegu na Bridgestone Dueler H/T. Znam te opony, radzą sobie w śniegu. Trochę gorzej od zimówek, ale jest nieźle.

Przez większość zimy na polskich drogach nie ma śniegu i w takich warunkach zimówki są gorsze od uniwersalnych opon. Stąd mój brak zachwytu nad zimówkami.

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

rozumiem, rozumiem. jak sam napisalem - jezdze na at'kach i sam jestem ciekaw jak one przezyja zime. bede mial okazje jezdzic i w wawie i w nowej rudzie [sudety srodkowe] wiec zobaczymy ;) tak na prawde wszystko zalezy od umiejetnosci i dobry kierowca* poradzi sobie w normalnej jezdzie w naszych warunkach nawet majac pod soba kiepskie opony. na pewno nie zawadzi miec dobre opony, a tym bardziej jak ktos dopiero co zdal prawko ;)

*dobry kierowca to taki, ktory dostosuje sie do panujacych warunkow i posiadanego sprzetu.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Pavel:"Podsumowując: /.../
Na 3 stronie vonBraun pyta czy można jeździć po śniegu na Bridgestone Dueler H/T. Znam te opony, radzą sobie w śniegu. Trochę gorzej od zimówek, ale jest nieźle.

Przez większość zimy na polskich drogach nie ma śniegu i w takich warunkach zimówki są gorsze od uniwersalnych opon. /.../"

Wniosek dla mnie jest taki - jeśli spadnie śnieg/bo wczorajszy już się stopił/, lub zaczną pojawiać się oblodzone fragmenty jezdni powinienem sprawdzić na placu przed kościołem (gdy będzie pusty) i na pustej drodze na polach w pobliżu jak zachowuje się samochód na różnych nawierzchniach, podczas hamowania i na skrętach. Jeśli pojawią się zjawiska których nie jestem w stanie sobie wyobrazić kupię zimówki. Trochę wyprułem się z gotówki przy zakupie i doszlifowywaniu autka, więc nie chce mi się rozstawać z 2,5 kilo peelenów na dobre opony. Ale jeśli się przestraszę nie będzie mi żal.

Dziś pojeździłem trochę po pokrytej śliskim (rano)śniegiem drodze gruntowej między Owczarnią i Realem i nic się nie działo czego nie dałoby sie przewidzieć. Boję się of korz gołoledzi - byłem już w samochodzie który wykonał obrót o 180 stopni na moście nad tramwajem obok pętli na Zaspie (wyjaśniono mi, że to idealne miejsce dla zamarzania kondensującej wilgoci). Ale na to chyba żadne opony nie pomogą.

pozdrawiam
vonBraun
PS.Dzięki za wielokierunkowe rozwinięcie tematu

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

vonBraun pisze:
[...] sprawdzić na placu przed kościołem (gdy będzie pusty) [...]

eeee tam - lepiej jak bedzie pelno ludzi szlo do lub z kosciola ;) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
to taki "gupi" zart ;)

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

vonBraun pisze:
Wniosek dla mnie jest taki - jeśli spadnie śnieg/bo wczorajszy już się stopił/, lub zaczną pojawiać się oblodzone fragmenty jezdni powinienem sprawdzić na placu przed kościołem (gdy będzie pusty) i na pustej drodze na polach w pobliżu jak zachowuje się samochód na różnych nawierzchniach, podczas hamowania i na skrętach. Jeśli pojawią się zjawiska których nie jestem w stanie sobie wyobrazić kupię zimówki.
O i o to chodzi :) ja przejeździłem jedną zimę na szosowych walcach o szerokości 255 i żyję ;) ale na następną zimę zaopatrzyłem się w zimówki

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

arek_m pisze:
vonBraun pisze:
[...] sprawdzić na placu przed kościołem (gdy będzie pusty) [...]

eeee tam - lepiej jak bedzie pelno ludzi szlo do lub z kosciola ;) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
to taki "gupi" zart ;)

Nie mogę, zabroniłem synowi grać w grę komputerową w której dostawało się bonusy za rozjeżdżanie staruszek na przejściach - w tej sytuacji "straciłbym twarz" ;-(

pozdrawiam
vonBraun

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

piotrk pisze:
O i o to chodzi :) ja przejeździłem jedną zimę na szosowych walcach o szerokości 255 i żyję ;) ale na następną zimę zaopatrzyłem się w zimówki

Czy możesz opowiedzieć jakąś mrożącą krew w żyłach historię, która spowodowała Twoją radykalną zmianę podejścia do kwestii opon zimowych?

pozdrawiam
vonBraun

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 613 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00