Może moje pomysły będą mało konkretne, ale mam dwa.
1. U siebie ( w krótkiej ) mam taką półeczkę przyspawaną do bolców od tylnych pasów. A dokładniej - dwa płaskowniki i pomiędzy nimi trzeci:
l-------l
A na to położona blacha (0,9mm chyba). Ładnie pomalowane, na kanty położona taka gumka do drzwi ( można ją dokupić w sklepach z bajerami samochodowymi - taka gumka, dzięki której nie obijesz innego auta otwierając drzwi na parkingu ) [gumkę kładziesz na morką farbę i pac - trzyma jak klej

]
Tylko, że w longu nie ma takich bolców od pasów. Mógłbyś za to kupić jakieś kątowniki i do nich przykręcić taką półkę. Kombinacji jest dużo, pomyśl nad tym. U mnie to się spisuje, można na tym położyć trochę rzeczy i na pewno też jakieś zabezpieczenie przed złodziejachem.
2. To może byłoby lepsze. W samochodach typu kombi często są takie maty/płachty ( nie wiem jaką to nosi nazwę ) zwijane/naciągane(w rolce). Może przypasowałoby z jakiegoś auta? Do tego dorobić mocowania i po sprawie. Tylko, że na płachcie nic nie położysz. No i niestety chyba dość dużo szukania takiej maty..

Mam nadzieję, że coś Ci się przyda z tej wiadomości

PS. Ja bardzoooo długo nad tym myślałem. Nie miałem możliwości samemu pospawać, więc szukałem innych opcji. I żadna nie była tak dobra jak ta.
Pozdrawiam!

kom. 728-664-243