suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest sob cze 21, 2025 10:51 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re:
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Rok prod.: 1997
krzych pisze:
...zapiąć bieg depnąć na hamulec i rura po garach , związane to było z ilościa obrotów czy cuś :?: zrobiłem tak i u mnie nabiło 2 tyś...

To tak zwany stall test. Obroty powinny być zgodne ze specyfikacją. Jeżeli są za niskie, to silnik jest za słaby, a jeżeli obroty wzrosną ponad normę to ślizga się skrzynia biegów (lub silnik jest za mocny :) )

Tytuł: Re:
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

przemek pisze:
ResoR pisze:
Oglądałem kiedyś program ... weelers dealers chyba .. gdzie ewidentnym powodem złej pracy skrzyni był stary olej ...
według nich praca skrzyni zmieniła się diametralnie po zmianie oleju i filtra(tam był jakiś filtr)

Dlatego mówię zmienić najpierw olej, jak nie pomoże, to go spuścić, kupić nową skrzynię i zalać.
Akurat w Vitarze filtra się nie zmienia, to taka blaszka, którą trzeba wyczyścić.

Czy z ta balszką zamiast filtra to na 100% potwierdzone, bo znalazłem do kupienia filtr do Vitary (link poniżej):
http://www.midparts.com.pl/pl/p/TH180-Filtr-oleju-Bryco/1302

Chcę się zabrać za wymianę oleju, ale nie chcę powtarzać czynności 2x jak się okaże, że filtr też powinno się zmieniać.

Tytuł: Re: Re:
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

szyszon pisze:
przemek pisze:
ResoR pisze:
Oglądałem kiedyś program ... weelers dealers chyba .. gdzie ewidentnym powodem złej pracy skrzyni był stary olej ...
według nich praca skrzyni zmieniła się diametralnie po zmianie oleju i filtra(tam był jakiś filtr)

Dlatego mówię zmienić najpierw olej, jak nie pomoże, to go spuścić, kupić nową skrzynię i zalać.
Akurat w Vitarze filtra się nie zmienia, to taka blaszka, którą trzeba wyczyścić.

Czy z ta balszką zamiast filtra to na 100% potwierdzone, bo znalazłem do kupienia filtr do Vitary (link poniżej):

Chcę się zabrać za wymianę oleju, ale nie chcę powtarzać czynności 2x jak się okaże, że filtr też powinno się zmieniać.

Wiec dla tych co beda zmieniac olej w automacie potwierdzam, ze nie ma zadnej tajemniczej blaszki w skrzyni ale normalny filtr, ktory sie wymienia. Filtr mozna co najwyzej wyczyscic z zewnatrz, ale w srodku na siateczce jest mnostwo syfu ktory sie zgromadzil podczas pracy skrzynii. Polecam wiec zaopatrzyc sie w filtr.
Co do do sciagania miski gdy w srodku jest olej to nie polecam, gdyz w skrzynii jest wiecej oleju niz miesci sie do miski. wiec jak odkrecicie miske to wyleje sie Wam ok 3 l oleju na glowe :). Wzorujac sie na kilku opisach wymiany z amerykanskich stron (a oni sie na tym znaja), wsadzilem wezyk fi 5 mm , 3 metry dlugosci do rurki bagnetu i odessalem olej (przelewowo bez zadnej odsysarki). Po odkreceniu miski nic nie wylalo mi sie na glowe. Na tym narazie koniec bo auto stoi na kolkach i czekam na filtr. Jak go dostane to napisze wiecej o wymianie. Moze pokusze sie zrobic wymiane dynamiczna.

1" - młody upalacz

Cytuj:
Wiec dla tych co beda zmieniac olej w automacie potwierdzam, ze nie ma zadnej tajemniczej blaszki w skrzyni ale normalny filtr, ktory sie wymienia.

Zrób zdjęcie tego filtra i podaj nr. pewnie się przyda.A ta metoda z wężykiem to faktycznie dobry pomysł .

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Spuszczenie oleju w silniku przez bagnet nie jest dobre... Największy syf który leży na dole (opiłki itp) nie zostanie tak ładnie ściągnięty... :evil:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Browning pisze:
Spuszczenie oleju w silniku przez bagnet nie jest dobre... Największy syf który leży na dole (opiłki itp) nie zostanie tak ładnie ściągnięty... :evil:

Zobacz w opisie jaki zamiescilem, Najpierw odsysam zeby sie 3l oleju na glowe nie wylalo, potem sciagam miske, czyszcze magnes z opilkow. Wykrecam filtr ze skrzyni.

Pozatym, spuszczamy olej ze skrzyni automatycznej a nie silnika.
Chyba pomyliles tematy :)

Ostatnio zmieniony śr kwie 06, 2011 10:41 am przez szyszon, łącznie zmieniany 3 razy.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

ogolny pisze:
Cytuj:
Wiec dla tych co beda zmieniac olej w automacie potwierdzam, ze nie ma zadnej tajemniczej blaszki w skrzyni ale normalny filtr, ktory sie wymienia.

Zrób zdjęcie tego filtra i podaj nr. pewnie się przyda.A ta metoda z wężykiem to faktycznie dobry pomysł .

Filtr jest dokladnie taki sam jak na linku ponizej.
Dzwonili z tego sklepu ze juz nie maja tego filtra w asortymencie, ale dzwonilem do serwisu automatow w Krakowie na Gromady Grudziadz i mowili ze maja na stanie za 30 zl z uszczelka. Jak odbiore to dam Wam znac czy jest to naprawde to o co ich prosilem.
W kazdym razie szukajcie filtra do skrzyni o oznaczeniu 3L30 lub TH180 (to ta sama skrzynia).

Jak sciagne z komorki zdjecia filtra to wrzuce.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Wymiana oleju zakonczona. Weszlo okolo 3,1 (Dexron III, Mobil ATF 320) litra do skrzyni. Pewnie weszlo by katalogowe 2.8, gdyby nie fakt ze przez cala noc jak auto stalo na kolkach, wykapalo jeszcze sporo. Filtr wymieniony, byl dostepny od reki. Cena filtra razem z uszczelka miski to 30 zl (do kupienia w serwisie automatow na Gromady Grudziadz w Krakowie).
Po wymianie ustapil problem ze zmiana biegu z 1 na 2 gdy silnik/skrzynia zimne. Wyczytalem w serwisowce skrzyni, ze powodem moze byc zasyfiony filtr, co powoduje slabe cisnienie oleju gdy automa jest zimny (gesty olej nie moze przesc przez zapchany filtr). Teraz zmiana idzie jak po masle.
Mam nadzieje, ze moja przeprawa pomoze Wam z waszymi skrzynkami bo na tym forum postow do automatu jak na lekarstwo ... albo same przypupuszczenia :)

Jak sciagne zdjecia z komorki i je obrobie to dorzuce do tematu.

1" - młody upalacz

Super przydadzą się, czy sprawdziłeś jakie są rozmiary uszczelniacza na wałku od strony silnika,
chciałem rozebrać i wymieniać bo mam wyciek, ale nie chce żeby potem wszystko stało rozebrane aż przyjdą części...

No i kolejne wyzwanie Vitara do zmotania

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

To i ja zmienię w takim razie bo na ostrych zakrętach czuję strzał ze sprzęgła :lol:

Szyszon, chciałoby się Tobie skombinować taki filterek i podesłać jeśli nie znajdę u siebie w mieścinie?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

bronco2 pisze:
Super przydadzą się, czy sprawdziłeś jakie są rozmiary uszczelniacza na wałku od strony silnika,
chciałem rozebrać i wymieniać bo mam wyciek, ale nie chce żeby potem wszystko stało rozebrane aż przyjdą części...

Nie sprawdzalem, bo robilem tylko wymiane oleju i filtra. Ale jesli chodzi Ci o element skrzyni to sprawdz link ponizej bo widzialem ze mieli uszczelniacze:
http://www.midparts.com.pl/pl/c/TH180/138

A skrzynia jest uniwersalna bo montowana do szeregu aut od 1969 :shock:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Mitel pisze:
To i ja zmienię w takim razie bo na ostrych zakrętach czuję strzał ze sprzęgła :lol:

Szyszon, chciałoby się Tobie skombinować taki filterek i podesłać jeśli nie znajdę u siebie w mieścinie?

Jak nie znajdziesz to bedziemy myslec :) Mozesz sprobowac kupic u nich, prowadza sklep, moze przesla, jak nie przesla to Ci kupie i przesle.

Podaje link do firmy:
http://www.auto-mat.com.pl/

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Obiecane zdjecia filtra:
Obrazek
Obrazek

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

Dzieki szyszon za namiar, wyślą no problemo. Mówi gość - co jest? Już któryś z kolei telefon dzisiaj o wysyłkę. :lol:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Mitel pisze:
Dzieki szyszon za namiar, wyślą no problemo. Mówi gość - co jest? Już któryś z kolei telefon dzisiaj o wysyłkę. :lol:

To sie ciesze :) Mam nadzieje ze Twojej skrzynce tez pomoze ta wymiana, bo u mnie rewelacja :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00