suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 8:36 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Sie ma wszystkim przyszedł czas na zmiany i zastanawiam się nad zmianą vitarki na jakąś z mocniejszym silnikiem
wiem że moc daje i zabiera jak ktoś kiedyś napisał na tym forum ale na asfalt jednak daje .....
prosiłbym bardzo abyście mogli mi coś napisać o waszych silnikach 1,6 8v , 16v i 2.0 R4 16v ....
nie narzekam na swój w terenie mam 1,6 8 v ale na na czarnym odzczówam wiecznie braki tych parunastu koni ...
moim typem była by krótka vitara z 2.0 R4 16v ale po telefonicznej rozmowie ze Slavem mam mieszane uczucia
nie ma On o nich zbyt dobrej opinii poleca mi jednak 16 v ... czy moglibyście się wypowiedzieć .... :?:

Ja mam 1.6 16v jest ok ma kopa radzi sobie z longiem i przyczepe pociągnie.I za traktor czasem robi :mrgreen: :mrgreen: Tylko uważaj bo ja trafiłem na robiony silnik i tak sie z nim męcze. Jak dobrze kupisz to wiecej frajdyi i kasy w kieszeni niż w 8v. A co do 2.0 to sław Ci już wszystko napewno powiedział. Pozdr... :)

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

jankins pisze:
poleca mi jednak 16 v ... czy moglibyście się wypowiedzieć .... :?:

rozumiem że chodzi o 1.6 16V ;)
nie wiem jaka jest różnica w realu, ale na papierze nie wygląda to dobrze
16V ma niecałe 20KM więcej, ale momentu ma prawie tyle samo
a w dodatku trzeba go mocno kręcić - max moment obr 132Nm ma przy 4000RPM
8V ma 127Nm, ale już przy 3000RPM
plus że min mniej pali, ale jest bardziej skomplikowany

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

troche nie na temat ale czy ktoś wie czy tłok+sworzeń+korbowód z 16v i 8v sa takie same ?

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

Interesowała by mnie też jakaś opinia kogoś kto jeździ 2l 16v R4 czy takim nikt nie jeździ ??? :?:

5" - nadszyszkownik
Awatar użytkownika

Nikt nie pisze, to ja napisze (choć mam 1.6 16V). W 2.0 16V lubi pójść uszczelniacz na wale (pod kołem zamachowym) - upierdliwa robota - i cewki ... ponad 600 zł JEDNA sztuka nowa :shock: (a potrzeba 4ry). A tak to fajny silnik i ma niezłego kopa :)
Niemniej jednak polecam 1.6 16V - prawie 100 KM, części tanie, prosty, pali dość sensownie. Ja tam jestem zadowolony ;)

1" - młody upalacz

ja mam suzuke 2.v6 i powiem tak ten samochód jest kapitalny na wypady na czarne pali wtedy ok. 10 lit. gazu ma klime abs i jeszcze pare bajerów . nie namawiam nikogo do kupna bo utrzymanie tego auta nie jest tanie , ja mam go już rok i wymieniłem tylko paski filtry oleje , co do rozrządu no to ok. 2 tys. nie wymieniałem jeszcze nie potrzeba , wycieków nie ma żadnych z rdzą jest tak sobie ( te przeklęte progi ) . ale na czarnym to ma kopa nie jedna osobówka zostaje w tyle ten silnik jest naprawdę elastyczny no i bardzo ładnie pracuje , mam założoną instalacje lpg stag 300 jak do tej pory bez problemu spalanie na klimie 14 lit.
- ach gdyby tak suzuka była ocynkowana -

Site Admin
Awatar użytkownika

Silnik: J20A
Model: Cabrio 2.0 JLX
Rok prod.: 1998
piotrk pisze:
Nikt nie pisze, to ja napisze (choć mam 1.6 16V). W 2.0 16V lubi pójść uszczelniacz na wale (pod kołem zamachowym) - upierdliwa robota - i cewki ... ponad 600 zł JEDNA sztuka nowa :shock: (a potrzeba 4ry). A tak to fajny silnik i ma niezłego kopa :)

Ja mam 2.0 - wymieniałem już uszczelniacz na wale bo kupilem z cieknącymm lekko (jest dokładnie taki sam jak w V6 i jest dostepny w zamienniku, ale nie polecane sa zamienniki tego elementu ;). Cewki chyba jeszcze ok :) przynajmniej mam nadzieje bo zamiast opon musialbym kupic cewki :)
Jeździ sie tym bardzo fajnie, jak na małe 4x4 to ma sporego kopa. Spalanie 10-12 na 100 po miescie. Czasami jak mi sie nudzi to mam przednią zabawę zawstydzając jakieś małe "hot-hatche" na światłach ;)

Problem jest taki ze czesci do 2.0 sa sporo droższe niż do 1.6. Źródło tanich części z USA nie działa bo tam nie było 2.0 oferowanej. Oryginalne blaszane fele 16" sa do niczego - bardzo ładnie zapychają się błotem/śniegiem i strasznie trudno je oczyścić a jazda z predkościa >30kmh jest wtedy niemożliwa. Felgi 15" nie pasują - nie wchodzi przedni zacisk.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00