suzuki.info.pl

Wszystko dookoła vitary i nie tylko (:
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 12:46 pm

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 149 50 51 52 53178 Następna
Autor Wiadomość
2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

druga "dach w bdb stanie" tak jak cała reszta :wink:
zapytaj kolegę kilka postów wyżej ma białą do sprzedania i raczej w dużo lepszym stanie niż te trzy
a jeśli coś nie tak to zawsze możesz przekląć publicznie :wink:

4" - błotny dziadek
Awatar użytkownika

Silnik: G16B
Model: Radzikone Edyszyn
Rok prod.: 1995
grisza78 pisze:
Czy ktoś może widział nw sztuki. Może macie jakieś uwagi, coś rzuca się Wam w oczy :?:

http://otomoto.pl/suzuki-vitara-1-6-bla ... 32320.html

http://otomoto.pl/suzuki-vitara-4-4-sup ... 56946.html

http://tablica.pl/oferta/suziki-vitara- ... Djq49.html

z góry dziekuję i pozdrawiam

Druga: przód był pewnie walony, bo poskładane to jest od trackera i 2.0 :mrgreen:
Malowana cała... Ciekawe jak tam podłoga.
Poza tym golas za 8500 zł to sporo. No i silnik 8V w 97 roku? :roll:

Ta za 7 to już w ogóle masakra. Czteroślad z felgami o różnym osadzeniu :mrgreen:
Aczkolwiek snorkel miałem taki sam! :lol:

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

były ostatnio miałem taką z 98 r też byłem zaskoczony
ale w bryfie miałem zamiast vitary santana i później dopiska vitara

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

może mi ktos podpowie ile można dać za niepomotaną vitarę w dobrym stanie? chodzi mi o próg opłacalności

wiadomo, że jeśli auto jest sprowadzone to doliczyc trzeba opłaty ok 1500 zł, do tego kilka podstawowych elementów bez których cięzko wyjechać w teren tj. opony lub całe koła oraz lift zawieszenie i buda = co może dać nam ok 5000 zł

czy nie lepiej poszukać czegoś czym od razu można ruszyc w teren? gdzieś przeczytałem, że pomotane auta nie wracaja do "cywila" a co za tym idzie są towarem mniej chodliwym a przez to stosunkowo tańszym...

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Niby tak ale nie zawsze dobrze pomotane auto sprzeda się .
Ale obserwuję kategorię vitara na allegro dłuższy czas i generalnie trudno sprzedać pomotane auto dużo trudniej.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

z tym zmotanym autem w Polsce to w 90 % części do zmot pochodzą z wielu różnych źródeł :mrgreen:
w Niemczech np zmotana vitara czy inny wszędołaz kosztuje gruba kasę bo na wszystkie przeróbki musisz mieć atest i papiery żeby przeszło przegląd
stąd moze niechęć do kupowania aut zmotanych
ja np wolałbym wiedzieć co i jak zalożone i od czego czy przypadkiem nie zabije mnie ta zmota :wink:

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

w przypadku aut przeprawowych na pewno tak bo tam już motanie jest ekstremalne
W przypadku lekkich przeróbek typu opony lift wyciągarka progi to chyba nie ma się czego bać prócz korozji i zajechania silnika , przy czym to drugie jest do opanowania.

Problem też polega na tym że gość x kupuje gołe auto za np 10 tys wkłada w to np 5 aby lekko zmotać i chce sprzedać ale 15 to już w życiu za to nie weźmie, choć by w amortyzatorach był gaz ze złotymi drobinami.

Niemcy też różnie motają i nie wszyscy robią to z atestami itd
http://suzuki-offroad.net/viewforum.php ... &start=500 mnóstwo przypkładów.

Znajomy ma 3 synów 12 letnich -blizniaki - chcieli quada, namówiłem ich na lekko pomotanego samuraja od myśliwego
(opony terenowe nawet liftu nie było ) radości wiecej jak z quada, nauki więcej bo odnawiają go, same korzyści.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

zgadza się ale te przeróbki do pierwszego spotkania z TUV później pisze "nur fur export" w ogłoszeniu
co do wsadzania kasy i przeróbek to jak ktoś zna i wie to zaplaci ale przewaznie kazdy patrzy na rok i czemu tak drogo :shock:
moje PII jest na seryjnym zawiasie i jedyna modyfikacja to trochę wyższe ATki , każda najdrobniejsza część jest sprawna łacznie z regulacją twardosci zawieszenia, ostatnio padł mi amor i miałem dylemat czy zalożyć zwykłe ale na szczęście mamy angliki :lol:
i mam satysfakcję kiedy patrzę na auto z końca produkcji które wygląda przy moim jak dziad
liczę się z tym ,ze kiedyś przy sprzedazy ktoś bedzie mi marudził ,że auto z 92 r
tylko ,że prawdopodobnie ma u mnie dożywocie ...no chyba ,że trafię naprawdę ładnego nietykanego patrola w fabrycznym stanie jak mój misiek to może :wink: ale i tak z wielkim bólem

0" - piaskownica

Czołem. Nie żebym ja się znał na Vitarach, ale jako że sobie umyśliłem, że sobie vitarę kupię - może trochę zmotaną w teren, to jedną oglądałem ostatnio, bo po drodze była, idzie o tą:
http://otomoto.pl/suzuki-vitara-C20934584.html

Z wad - nieszczelna chłodnica (gdzieś w górnym narożniku), lekkie pęknięcie na przedniej szybie, podłoga sypie się pod nogami kierowcy i pasażera (tam gdzie się podłoga zaczyna - reszta podłogi ok, ramę opukałem kombinerkami (pod ręką), wydaje się że zdrowa. Silnik spocony tu i tam, zgubione jedno pokrętło sprzęgiełka. To było kiedyś cabrio - dach wspawany, okna z plexy. Końcówki drążków kierowniczych do wymiany. Za niski stan oleju w silniku (czubek bagnetu), silnik po odpaleniu wskakuje na 2.5 krpm i spada bardzo powoli (kilka minut), do 1.5 krpm. Polakierowane na lakier, bez porządnego robienia blacharki. Spreżyna maski nie odbija, więc otwierać trzeba w dwie osoby, elektryczne lusterka nie działają tylne przeciwmgielne nie działa. I takie tam "atrakcje". Zapomniałem szyb sprawdzić. :D

Ogółem - moim zdaniem auto może i zrobione na początku w miarę z głową, ale zaniedbane. Nie będę się rozpisywał, chyba że kogoś zainteresuje szerszy opis.

2" - starszy bagiennik

msciwuj pisze:
...Z wad - nieszczelna chłodnica (gdzieś w górnym narożniku), lekkie pęknięcie na przedniej szybie, podłoga sypie się pod nogami kierowcy i pasażera ....

Byłem pewien że otworze link i zobacze cene ~5tys, a tu prawie 8tyś!.

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

Moim zdaniem nie warto.

obniżony przedni most 2'' @Robsik

Obrazek

3" - błotołaz
Awatar użytkownika

niestety trzeba się nachodzić najeździć zanim się coś znajdzie

1" - młody upalacz
Awatar użytkownika

prawie każde auto przygotowane do terenu jest zajechane:/
Ja wydałem 13 tysięcy na swoją 18 letnią vitare :P
1,5 tysi oponki sprzęgiełka avm i nowe amortyzatory
cena spora ,ale przynajmniej nie miałem ani jednej awarii :)

GG:13488497

0" - piaskownica

Dziś oglądałem następną:

http://centrum4x4.otomoto.pl/suzuki-vit ... 87174.html

Zwrot "jak nowa" jest mocno kontrastujący ze stwierdzeniami właściciela "To nie jest nowe auto" - w trakcie oględzin. :-/ Fakt - rama zrobiona, bez rdzy. Podobno cała wypiaskowana i zabezpieczona. Auto nie było czyste, bo jest użytkowane, ale oglądałem je na podnośniku, więc popukałem tu i tam, zeskrobałem trochę brudu. Blacha zrobiona, miejscami w podłogę wspawane kawałki drugiej - więc pod dziurami jest druga blacha... Ale nie wszędzie - w miejscu mocowania pasów dla przednich foteli da się włożyć palec na wylot (a jakby użyć siły, to pewnie i rękę ;] ). Ogółem - coś robione, ale chyba trochę "na odwal się". Miejsca podparcia budy na ramie wyglądają w miarę. Budka z zewnątrz wygląda na zdrową, choć błotnik i maska dosztukowane, ale to mniejsza z tym. Malowana i robiona podobno rok temu, szkoda, że nie zrobiona tak jak się powinno. Przy czym od tego czasu przeszurana po krzakach, no ale od tego to auto jest. Chłodnica zabita jakimiś trawami. ;]

Środek w porządku, nawet dość czysty, ale przyciski od elektryki szyb od kierowcy wymontowane - bo sprzedane...

Silnik zarzygany olejem (im niżej tym bardziej, od tyłu od strony skrzyni, ale rzyga chyba z kilku miejsc). Nie spocony. Zarzygany. Z rury niebieski dymek i zapach palonego oleju (właściciel przegazował wjeżdżając do garażu na podnośnik). Pan przyciśnięty w końcu się wypowiedział, że 1L na 1000km - "ile przejedziesz tyle wlejesz". Podniesiona na zawieszeniu - podkładki pod sprężynami, zapomniałem czy wszystkie sprężyny są vitarowe, czy coś jest inaczej, z tyłu amory "od czegoś innego" (tajemnica firmy), z przodu w wyniku mocnego przekoszenia półosi oba mieszki przy moście rozprute. To akurat Pan oferuje zrobić przed sprzedażą. Założona przekładnia bez wspomagania (pompa na silniku wisi, zdjęty pasek). Na zawiasie wielkich luzów nie ma, lekko wyczuwalne na łożyskach (auto na podnośniku, szarpanie kołami). Mosty suche (na zewnątrz ;] w środku nie wiem). Wyczuwalny zapach płynu chłodniczego pod maską (przemieszany z zapachem oleju oczywiście), w okolicy korka, ale nie zlokalizowałem nieszczelności.

Podobno drugi komplet kół (jakiś zimowych).

Nie jest dla mnie jasne, czy auto ma OC, mniejsza o szczegóły.

Autem nie jeździłem, więc zero opinii w tej kwestii. Wydawało mi się, że stojąc na płaskim nie stoi zupełnie poziomo, tylko że ma lekko przechył na prawo.

Pomijam trochę mało poważne podejście do klienta oglądającego samochód (czyli mnie) - wyraźnie dla tego Pana klient na auto za 9.5 koła nie był aż tak znowu istotny. oraz zasłyszane opierdalanie młodego pracownika wykręcającego turbinę w jakimś świeżym nissanie "to nie jest klucz oczkowy, tak wygląda klucz oczkowy!"... Chyba bym tam nie oddał auta na serwis. ;-)

Podsumowując - rama ok, budka wytrzyma jakiś czas, zawias trochę nieszczęśliwie przerobiony (mieszki), silnik padaka, napędy nie wiem.

Aha - jak powinno prawidłowo wyglądać miejsce spotykania się szmacianego dachu z tylnymi drzwiczkami? Macie jakieś zdjęcie z bliska? Tak jest jakaś taka listwa, na klapie uszczelka, ale w tym egzemplarzu to nijak się nie spotykało.

2" - starszy bagiennik
Awatar użytkownika

ten dach już na fotach nie wygląda za ciekawie odstaje wszędzie....
powinien mieć z tyłu plastikową przetyczkę przez calość i łączony z drzwiami na plastikowe klipsy
miałem tez z twardą listwą po całości wtykaną po bokach w słupki
nie ma jak oryginał i samemu motać
u nas sprzedają auto jak się wyjeździ rzadko to ze się znudziło albo niepotrzebne :wink:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2659 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 149 50 51 52 53178 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00